Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ZOUMANA DIARRA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Zoumana Diarra

Periode

1960 - heden

Genre

Afro-pop, gitaar, jazz, kora, ngoni, wereldmuziek

Online

Officiële website

Zoumana Diarra

Malinese muzikant en componist die in de jaren tachtig elementen uit jazz, salsa en r&b in zijn spel besluit mee te nemen: Zoumana Diarra speelt in inmiddels legendarische orkesten als de Rail Band de Bamako, Super Biton de Segou, en de Super Djata Band, en met beroemdheden als Alfa Blondy ...
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, kora, ngoni

Genoemd in de biografie van

1997   Leoni Jansen
2006   Benkadi International
2008   Kasba
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Zoumana Diarra

Malinese muzikant en componist die in de jaren tachtig elementen uit jazz, salsa en r&b in zijn spel besluit mee te nemen: Zoumana Diarra speelt in inmiddels legendarische orkesten als de Rail Band de Bamako, Super Biton de Segou, en de Super Djata Band, en met beroemdheden als Alfa Blondy en Salif Keita, voordat hij zich in 1990 in Nederland (Groningen) vestigt. Hier richt hij de groep Benkadi op en werkt hij samen met onder anderen Stef Bos, Leoni Jansen (Female Factory, A Tribute To Diversity), Jan Kuiper (The Five Great Guitars, World Of Strings), het Rosenberg Trio, Busi Mhlongo en Yinka Adessina (African Diva's), en Greetje Bijma.

In bezetting van

Benkadi International   gitaar, kora
Five Great Guitars   gitaar
Minyeshu   gitaar, kora, ngoni

1977 - 1989

De in 1960 in Mali geboren en opgegroeide Zoumana Diarra heeft, voordat hij definitief naar Europa vertrekt, buiten Mali nog in diverse andere Afrikaanse landen gewoond. Het bespelen van muziekinstrumenten is onderdeel van zijn opvoeding. Hij stamt uit een familie van griots, Frans voor '(d)jeli'. In West-Afrika staan die woorden voor een 'dichter', 'zanger' of 'muzikant'. De kaste van griots stond vroeger hoog aangeschreven bij het hof in Mali. Een griot moest liederen kunnen zingen voor volk en koning, (historische) verhalen kunnen vertellen en alles weten over de aanwezigen en hun familierelaties. Tegenwoordig hebben griots nog steeds een belangrijke functie; zij geven door middel van muziek of zang belangrijke historische gebeurtenissen en tradities door aan het volk. Diarra leeft vanaf twaalfjarige leeftijd van en voor de muziek. In de tijd dat hij nog in Afrika woont, speelt hij bij inmiddels legendarische orkesten als de Rail Band de Bamako, Super Biton de Segou en de Super Djata Band, en met artiesten als Alfa Blondy en Salif Keita. Hij is een virtuoos op gitaar en speelt daarnaast ook kora, ngoni, balafon en djembé. In de jaren tachtig begint hij ook elementen uit jazz, salsa en r&b in zijn spel mee te nemen. Diarra bespeelt niet alleen talloze instrumenten, maar bouwt ze ook zelf. Hij heeft zelfs een kora met maar liefst 44 snaren gebouwd, voor zover bekend de enige ter wereld. Er zijn tournees over de hele wereld en uiteindelijk belandt Diarra begin jaren negentig in Parijs, waar hij enige tijd woont er werkt. Vervolgens vestigt hij zich in Nederland.

1990 - 1996

In 1990 richt Diarra in Groningen de band Benkadi op, samen met de Afrikaanse zanger Idrissa Magassa. De band heeft al snel succes en doet regelmatig optredens. Gedurende deze periode woont Diarra ook nog in Portugal en Griekenland, waar hij als muzikant werkt op cruiseschepen. In Londen werkt hij regelmatig mee aan plaatopnamen voor diverse Afrikaanse artiesten, waaronder Adama Diabaté en Aminata Kamissoko. In 1993 maakt hij deel uit van de groep Alou Fané's Foté Mocoba en speelt hij mee op hun album Kamalan N'Goni Dozon N'Goni. In 1995 is hij de gitarist op het album Jako Baye van de Malinese zangeres Adama Diabaté, in 1996 op het album Amie van zanger King Taky en zijn groep Afro Roots, en op het album Singa van de groep Kaira Ben.

Benkadi International

1997

Diarra werkt als muzikale begeleider mee aan Female Factory: in samenwerking met Stichting Doen organiseren Leoni Jansen en Adelheid Roosen een avondvullend muziekprogramma in het Amsterdamse Theater Carré, ter herdenking van de vijftigste verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens. Female Factory bestaat uit dertien zangeressen uit verschillende delen van de wereld, onder wie Yulduz Usmanova uit Oezbekistan, Lilian Vieira (Zuco 103) uit Brazilië, Rosie Flore uit Texas, Busi Mhlongo uit Zuid-Afrika en Trijntje Oosterhuis. De groep speelt in december 1997 zes avonden achtereen voor een uitverkocht Carré, waarvan de opnamen op cd verschijnen. Diarra speelt hierop gitaar, kora en balofon in een tienkoppig ensemble onder leiding van Onno Krijn. Later volgen ook buitenlandse optredens, onder meer in Madrid en Moskou. Het project loopt uiteindelijk door tot het jaar 2000. In 1997 verschijnt ook het album Djoulolou van zijn groep Benkadi International. Verder speelt Diarra dat jaar mee op gitaar op het album Malamine van Aminata Kamissoko.

Leoni Jansen Lilian Vieira Trijntje Oosterhuis

1998

Diarra brengt zijn eerste soloalbum uit, Ballad Of Manding, met daarop tien eigen nummers, uitgevoerd op gitaar, kora en ngoni, met begeleiding van Kouyaté Lansina op balafon, Alex Wilson op piano, Tomas Dyani Akuru op conga's en Essa M'Baye op talking drum.

1999 - 2001

In deze periode doet Diarra onder meer een uitgebreide theatertournee door Nederland en België met Stef Bos: een gezelschap van zeven muzikanten vertolkt daarbij het repertoire van Stef Bos. Hij speelt gitaar op het album Alarm Blo van zanger-gitarist Smilin' Osei (Dakar Sound, 2001). Ook geeft hij vanaf 2000 in Groningen percussieles op de muziekschool.

Stef Bos

2002 - 2003

Diarra neemt deel aan een multicultureel project van Leoni Jansen, genaamd Made In Holland, A Tribute To Diversity, dat wereldmuziek van 45 in Nederland woonachtige en werkzame zangers en musici bevat. Dit alles als een reactie op de aanslagen in New York - derhalve vindt deze voorstelling ook plaats op 11 september 2002 in Theater Carré te Amsterdam. De laatste voorstelling van dit programma vindt plaats in De Oosterpoort te Groningen op 8 oktober 2003. Op initiatief van gitarist Jan Kuiper gaat in 2003 de theatertour The Five Great Guitars van start met Harry Sacksioni, Digmon Roovers, Kuiper zelf, Zoumana Diarra en Eric Vaarzon Morel. Er wordt in totaal maar liefst veertig keer opgetreden in een tijdsbestek van drie jaar, en er verschijnt in 2003 een livealbum van: The Five Live Great Guitars.

Eric Vaarzon Morel Harry Sacksioni

2004 - 2005

Naast veel solo-optredens en gastoptredens bij diverse groepen (waaronder Michael Bairds African Abstractions en Bert van Erk) brengt Diarra zijn tweede album uit: A Manding Journey. Een echt soloalbum, omdat hij alle instrumenten hierop zelf bespeelt. Het bevat twaalf zelfgeschreven nummers, waarbij Diarra voor inspiratie put uit zeven verschillende Afrikaanse culturen.

2006 - 2008

Diarra maakt deel uit van de theatertournee African Diva's, waarin de Afrikaanse zangeressen Busi Mhlongo en Yinka Adessina hun levensgeschiedenis en muziekgeschiedenis in de schijnwerpers plaatsen. In een setting van dag en nacht, van vroeger en nu, komen Afrikaanse muziekstijlen samen met de hedendaagse populaire muziek. De Five Great Guitars theatertour wordt geprolongeerd met als special guest de Amerikaanse gitarist Larry Carlton. In deze periode doet Diarra diverse andere optredens, waaronder met Ali B voor Warchild in december 2006, uitgezonden door RTL4. In mei 2007 gaat een nieuwe theatertour van Benkadi van start onder de naam Benkadi International met als special guest de West-Afrikaanse gitarist Zani Diabaté, gitarist van de Super Djata Band. Later in 2007 neemt Diarra deel aan het project Maliblu rond de Ethiopische zangeres Minyeshu in het kader van de Music: World Series, waarin ook gitarist Anton Goudsmit, bassist Hassie Dune, drummer Joost Kroon en percussionist Jos de Haas meespelen. Als duo met Eric Vaarzon Morel treedt Diarra in 2008 op in Ottersum en Austerlitz. Ook met zangeres Greetje Bijma doet hij diverse optredens in 2008.

Greetje Bijma

2009

Januari 2009 gaat opnieuw een theatertour met de Five Great Guitars van start, deze keer met naast Jan Kuiper ook Jan Akkerman. Drie maanden lang wordt er intensief getourd door Nederland. In de zomer doet Diarra een twintigtal optredens met Minyeshu en in september start het project Three Of A Kind, een theatertour van Diarra met Jan Kuiper en Stochelo Rosenberg. Verder zijn er onder meer optredens met Greetje Bijma, Eric Vloeimans en Thijs Borsten.

Eric Vloeimans Jan Akkerman

2010

Zoumana Diarra zit in de band Chewata van zangeres Minyeshu en tourt met haar onder meer in Portugal (juli) en de Verenigde Staten (september).

Minyeshu

2011

Zoumana Diarra speelt samen met onder meer zijn landgenoot Moussa Traoré mee op het album Ready For Take Off van bluesmuzikant Philip Kroonenberg.

Philip Kroonenberg

Discografie Zoumana Diarra

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Zoumana Diarra

Audio/Video Zoumana Diarra

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer