Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

Friestalig

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

dialectpop
Nederlandstalig
overige

Uitgelicht

Reboelje

Geschiedenis

Popmuziek in de Friese taal gezongen.
Lees meer...

Reboelje

Eigengereid Friestalig gezelschap met de veelzijdige Marius de Boer als middelpunt. Maakt met een gestage stroom plaatproducties en veel optredens in popcircuit en theater naam als één van de belangrijkste experimentele folkrock-groepen in Nederland. Lees meer...

Geschiedenis van Friestalig

Popmuziek in de Friese taal gezongen.

Friesland kent een lange cultuurgeschiedenis. Zowel in de literatuur als de muziek trachten de Friezen hun eigen taal, maar ook de gebruiken en culturele verschijnselen voor het nageslacht te bewaren. Door de jaren heen zijn er veel Friese artiesten die in hun eigen taal zingen, maar het is pas in de tweede bloeiperiode van de Nederlandstalige popmuziek, halverwege de jaren negentig, dat de Friese muziek bij een groot publiek doorbreekt. Piter Wilkens behoort tot de wegbereiders voor groepen als De Kast en Twarres. Wilkens is al vanaf eind jaren zeventig actief in de Friese popscene. Eerst met zijn band Okke Hell en later solo. In de jaren tachtig kent Friesland een uiterst actieve muziekscene, waarin kwaliteit en eigenzinnigheid de boventoon voeren. Incidenteel wordt er weleens een Fries nummer gezongen, maar over het algemeen is Engels de voertaal. Reboelje is de eerste band die in de eigen taal platen uitbrengt en er nog internationaal succes mee oogst ook.

De Kast Reboelje

In de jaren negentig groeit het aantal Friestalige artiesten gestaag, mede door het succes van De Kast. Ondanks een aantal succesvolle Nederlandstalige singles, besluit die band op de Friese toer te gaan. Dat levert ze met In Nije Dei een top 5-hit. Dat gebeurt in een tijd waarin de dialectpop hoogtij viert, want ook de Limburger Gé Reinders en het Drentse Skik scoren prima. Ook Pigmeat, de Groningse Fries Meindert Talma en Jan Tekstra wagen zich met succes aan nummers in de eigen taal. In december van het jaar 2000 zorgt Twarres voor een unieke prestatie. De single Wêr Bisto haalt de eerste plaats van de Nederlandse en Belgische hitlijst. Het is tot nu toe het hoogtepunt voor de Friestalige muziek.

Pigmeat Jan Tekstra Meindert Talma Twarres

 

l
 
t
 
v
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer