Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

Griekenland

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

wereldmuziek

Uitgelicht

Palio-Paréa

Geschiedenis

Rembétika is de populairste vorm van volksmuziek in Griekenland. Vanwege het melancholieke karakter wordt het ook wel de Griekse blues genoemd. De moderne popvariant van de rembétika heet laîkó.
Lees meer...

Palio-Paréa

Palio-Paréa is een Griekse uitdrukking voor 'oude vrienden bij elkaar'. Het zijn Loek Schrievers, Margôt Schenk en enkele bevriende muzikanten die vanaf 1992 onder deze groepsnaam het avontuur in de Griekse muziek zoeken. Lees meer...

Geschiedenis van Griekenland

Rembétika is de populairste vorm van volksmuziek in Griekenland. Vanwege het melancholieke karakter wordt het ook wel de Griekse blues genoemd. De moderne popvariant van de rembétika heet laîkó.

Griekenland ligt in het zuiden van Europa en wordt omringd door Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije en de Ionische, middellandse en Egeïsche zee. De staat Griekenland verkrijgt onafhankelijkheid van het Ottomaanse rijk in 1829, en breidt sindsdien uit naar omringende eilanden. De muziek van Griekenland is een mix van oost en west. Volksmuziek - de dhimotikà - stamt uit de tijd dat het Griekse gebied tot het Byzantijnse rijk en het daarop volgende Ottomaanse rijk behoort. De muziek draagt dan ook elementen van de religieuze zang van het eerste en de toonschalen uit het tweede in zich; en bevat daaruit ook muziekinstrumenten (die men ook vindt in diverse middenoosterse landen). Met de komst van Italianen, Slovenen en Albanezen, wordt ook een invloed vanuit die hoek in de volksmuziek hoorbaar.

De muziek waar Griekenland het meest om bekend staat is de Rembétika, en dan vooral het hoofdinstrument daarin, de bouzouki - een luit met een lange hals en 4 paren metalen snaren die met een plectrum worden bespeeld. Rembétika is de blues van Griekenland en bezingt onmogelijke liefde, drugsverslaving, een leven in de criminaliteit. Laîkó is er de moderner uitgevoerde popmuziekvariant van.

De in Nederland woonachtige Grieken komen in de jaren zestig naar hier. In tegenstelling tot Marokkanen en Turken niet via werving in het land, maar op eigen initiatief. De eerste Grieken gaan in eerste instantie naar België om te werken in de mijnen. Omdat Nederland gunstigere arbeidsperspectieven biedt, trekken ze naar het Noorden. Latere Grieken komen op uitnodiging van de Grieken die hier al zijn. De Grieken in Nederland en België vormen een hechte, georganiseerde gemeenschap, met een behoorlijk actieve muziekcultuur. Met regelmaat komen er bekende Griekse artiesten naar de Benelux. Vanuit Nederland opererende acts zijn Omonia uit Roosendaal en het Smyrna Trio. Palio-Párea bestaat volledig uit Nederlanders. Daarnaast zijn er nogal wat acts die in Griekse restaurants makkelijk in het gehoor liggende volksmuziek spelen.

Palio-Paréa

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

a
 
k
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer