Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

Molukken

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

wereldmuziek

Uitgelicht

Cheyenne

Geschiedenis

Eilandengroep in Indonesië, gelegen tussen Sulawesi en Nieuw-Guinea, de Indiase en de Grote Oceaan, met als hoofdstad Ambon. Na de machtsoverdracht in 1949 trekken veel Zuid-Molukkers naar Nederland in de hoop terug te kunnen keren naar een vrij en zelfstandig Ambon.
Lees meer...

Cheyenne

Gooise funkgroep, die aan het eind van de jaren zeventig haar grootste successen beleeft. Diverse muzikanten uit de band zijn ook later succesvol, met name Julya Lo'ko, haar broer Eddy Lekranty (Moluccan Moods Orchestra) en bassist Michael Peet (Jan Akkerman, T.C. Matic). Lees meer...

Geschiedenis van Molukken

Eilandengroep in Indonesië, gelegen tussen Sulawesi en Nieuw-Guinea, de Indiase en de Grote Oceaan, met als hoofdstad Ambon. Na de machtsoverdracht in 1949 trekken veel Zuid-Molukkers naar Nederland in de hoop terug te kunnen keren naar een vrij en zelfstandig Ambon.

Nederland verkrijgt halverwege de 17de eeuw de macht over de Molukken - dan onderdeel van Nederlands-Indië. Economisch mindere tijden doen veel Zuid-Molukse jongeren in dienst treden van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger. Weliswaar in dienst van de overheerser, zijn de soldaten trouw en behulpzaam. De daaruit voortvloeiende voorkeursbehandeling van Nederlanders ten opzichte van andere Indische militairen, bezorgt hen de bijnaam Zwarte Nederlanders. In 1949 raakt Nederland zijn zeggenschap over Nederlands-Indië kwijt. Militairen van Zuid-Molukse afkomst krijgen bevel zich in te schepen (met vrouw en kind) naar Nederland. Zo arriveren begin jaren vijftig de eerste Molukkers in Nederland. Tijdelijk, want de bedoeling is dat ze na enkele maanden, als de rust in het thuisland wedergekeerd is, wel weer terug kunnen naar Indonesië. Dat komt er niet van, wegens blijvende onrusten, maar ook door te weinig interventie van de Nederlandse regering, aldus veel Nederlandse Molukkers, die inmiddels al jaren vechten voor een autonome positie in Indonesië.

Van de in Nederland aankomende militairen is Jack de Nijs een in 1941 geboren zoon. Onder invloed van Cliff Richard & The Shadows en Indobands zoals The Tielman Brothers speelt Jack in diverse bandjes, alvorens in 1968 als producer en tekstschrijver te gaan werken. Na jaren een van de belangrijkste leveranciers van (Nederlandstalige) hits te zijn geweest (o.a. nederpopklassieker De Fles van Jan Boezeroen), alsmede zanger van Nederlandstalig repertoire, meet hij zich in 1971 de artiestennaam Jack Jersey aan, en brengt vanaf dan een sterk aan Elvis Presley refererend geluid. Hij werkt hiervoor zelfs samen met The Jordanaires, Elvis Presley's eigen backing group, met het nodige succes tot gevolg, zelfs in de Verenigde Staten. In de jaren tachtig scoort Jersey nog enkele hits met liedjes met een meer Indische ondertoon. In 1997 overlijdt hij.

Jack Jersey

Massada wordt opgericht in 1973 en zal in dat decennium zeer populair worden. Massada bouwt in die tijd ook een uitstekende live-reputatie op, en een trouwe fanschare. Vooral op de tweede plaat, Pukul Tifa (1979), komt de Molukse identiteit van de groep naar voren. Het album bevat vrij veel lange, instrumentale stukken. De eerste hits (Latin Dance, Dansa, Arumbai) laten de latin-sound horen van de dan populaire gitarist Carlos Santana, maar dan smakelijk voorzien van een oosters tintje Uit de Maleisische teksten is op te maken dat de bandleden sympathiseren met het ideaal van onafhankelijkheid voor Zuid-Molukkers. In 1980 verschijnt de single Sajang É, een oud Indonesisch volksliedje, compleet met dames- en kinderkoor. Het nummer is verre van representatief voor het live-repertoire van Massada, maar wordt wel een nummer één hit. Het succes brengt een probleem met zich mee: in de zaal staan voortaan veel mensen die meer liedjes à la Sajang É willen horen, terwijl de fans van het eerste uur afhaken. De groep maakt nog enkele platen en tournees, maar valt rond 1986 bij gebrek aan succes uit elkaar.

Massada

Daniel Sahuleka wordt in 1950 geboren op Java en in Nederland getogen, aanvankelijk woonachtig in een Molukkenkamp. In 1976 wordt hij als zanger/gitarist ontdekt door Rudy Bennett. Debuutelpee Sahuleka (1977), oud-Maleis voor 'het anker lichten' of 'een nieuw begin', bevat funky up-temponummers en sfeervolle ballads die on-Nederlands aandoen. Sahuleka 2 komt in 1978 en single Don't Sleep Away The Night staat in Indonesië zeven weken op de eerste plaats van de hitparade. Derde elpee Sunbeam (1981) wordt de best verkochte elpee uit Sahuleka's carrière en eindelijk wordt met singles ook de Nederlandse hitparade gehaald. In Indonesië geniet Sahuleka dan al een ongekende populariteit. In Nederland taant het succes al weer snel. Op het album RahASIA (1995) gaat Sahuleka terug naar zijn roots. Het album bevat uitvoeringen van traditionele Sunda-Javaanse liedjes en eigen composities van Daniël Sahuleka. In 2001 is Sahuleka een van de artiesten die speelt tijdens het solidariteitsconcert Samen Voor De Molukken.

Daniël Sahuleka

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

b
 
c
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer