Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

Nederhop

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

hiphop
Nederlandstalig
rap

Uitgelicht

Geschiedenis

Hiphop in de Nederlandse taal. Vooral gebruikt in de beginjaren van de Nederlandstalige hiphop.
Lees meer...

Sjaak

Sjaak is een rapper en acteur uit Amsterdam-Oost. Later in zijn carrière zoekt hij de rust op in Bathmen (Overijssel). Lees meer...

Geschiedenis van Nederhop

Hiphop in de Nederlandse taal. Vooral gebruikt in de beginjaren van de Nederlandstalige hiphop.

Begin jaren '80 waait de Amerikaanse hiphop met bijbehorende straatcultuur over naar Nederland en er ontstaat hier een groeiende, fanatieke scene. Er wordt naar Amerikaans voorbeeld in het Engels gerapt. De eerste act die voor de Nederlandse taal kiest, is de Osdorp Posse die de rauwe teksten uit de Amerikaanse rap soms letterlijk vertaalt in het Nederlands (motherfucker wordt moederneuker). Rapper Def P. en zijn posse maken Nederlandstalige rhymes die origineel en grappig zijn waarbij Def P. in plat Amsterdams rapt over een leven vol wiet, seks, bier en liefde voor de hiphop. De term Nederhop is geboren en die doet de Nederlandse hiphop-scene voorgoed veranderen. Hoewel geboycot door radio en media durft Djax Records - Nederlands eerste hiphoplabel - het aan om Osdorp Posse in 1992 een platencontract aan te bieden en het debuut Osdorp Stijl ongecensureerd uit te brengen. De live optredens van Osdorp Posse blijken legendarisch, de band is één van de beste Nederlandse live-acts. Het succes van Osdorp Posse zorgt in de eerste helft van de jaren negentig voor een ware Nederhop-explosie. En dan voornamelijk van OP-klonen, zodat in de Nederlandse hiphopscene maar één soort geluid te horen is.

Osdorp Posse

Een nieuw geluid is afkomstig van rapper Extince, die in 1995 met de single Spraakwater de eerste Nederlandstalige hiphop-hit in de vaderlandse hitlijsten scoort. Extince, al bezig vanaf de jaren '80, blinkt uit in droogkomische raps met een zachte G. Osdorp Posse, en dan met name frontman Def P., reageert cynisch op het commerciële succes van Extince. Hij dist hem (op zijn nummer zetten) in het nummer Braakwater. Hierop dist Extince Def P. terug met de single Kaal Of Kammen.

Extince

1997 is een goed jaar voor Nederlandstalige hiphop. Hoewel Extince van het podium verdwijnt door persoonlijke problemen, heeft de Turkse rapper Yukkie B een redelijk grote hit met de single Wat Nou? In hetzelfde jaar brengt het Amsterdamse trio Spookrijders het goed ontvangen debuut De Echte Shit uit, waarna ze in '99 de hitparades veroveren met de single Klokkenluiders. Def Rhymz scoort in 1999 de eerste nummer 1-hit in de Nederlandse hiphopgeschiedenis met Doekoe. Al wordt hij door de Nederlandse rappers niet serieus genomen - de Surinaamse Rotterdammer laat de hele tijd zijn billen zien en is eigenlijk meer een clown/entertainer vindt men - hij is commercieel zeer succesvol. Met de single Schudden scoort Def Rhymz wederom een nummer 1-hit.

Yukkie B Spookrijders Def Rhymz

Nederhop wordt één van de populairste muziekstromingen. De Amsterdamse rapper Brainpower debuteert in 2001 met Door Merg En Brain. Doordat hij binnen het muziekgenre een eigen stijl weet te ontwikkelen - en opvalt als blanke rapper met studentikoze bril - wordt dit album één van de best verkochte Nederlandstalige hiphopalbums ooit. In 2002 heeft Brainpower een nummer 1-hit met de aanstekelijke single Dansplaat en verschijnt zijn tweede album Verschil Moet Er Zijn. Hij wint als eerste Nederlandstalige rapper een Zilveren Harp en treedt op tijdens het huwelijksfeest van prins Willem Alexander en Màxima in de Amsterdam ArenA.

Brainpower

De volgende generatie Nederhop-acts staat op: Opgezwolle (posse uit Zwolle), Raymzter (Marokkaanse rapper die in 2002 de controversiële single Kutmarokanen uitbrengt en veel media-aandacht krijgt), DAC (Nederlandstalig collectief van acht man), Pete Philly, Ali B en Lange Frans & Baas B. zijn de bekendste namen. Met name Ali B. en Lange Frans & Baas B groeien uit tot zeer populaire artiesten.

Raymzter Ali B Lange Frans & Baas B

Rotjoch begint in 2006 met 101Barz, een platform voor hiphop bij omroep BNN. Het blijkt een belangrijke springplank voor nieuw talent.

Rotjoch Dinero

Top Notch van Kees de Koning ontwikkelt zich tot hét label voor Nederlandse hiphop. In 2008 gaan ze een verregaande samenwerking aan met de grote platenmaatschappij Universal.
Mede dankzij het videoplatform YouTube en de audio streaming service Spotify bereikt Nederlandse hiphop een steeds groter publiek. Het merendeel van de hiphop die wordt gemaakt in Nederland is Nederlandstalig. De term Nederhop raakt in onbruik.

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer