Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

alternative

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

emo
garagerock
grunge
hardcore
indie
industrial
lo-fi
metal
new wave
noise
poppunk
post-rock
punk
rock
underground

Uitgelicht

The Junes in 2006

Geschiedenis

Vanaf midden jaren tachtig de benaming voor alle muziek die niet door grote labels wordt uitgebracht. Vanaf de jaren negentig de benaming voor een daaruit voortgekomen subgenre dat juist door de grote platenmaatschappijen wordt uitgebracht.
Lees meer...

Geschiedenis van Alternative

Vanaf midden jaren tachtig de benaming voor alle muziek die niet door grote labels wordt uitgebracht. Vanaf de jaren negentig de benaming voor een daaruit voortgekomen subgenre dat juist door de grote platenmaatschappijen wordt uitgebracht.

Als aan het eind van de jaren zeventig de populariteit van het genre punk daalt, laten de grote platenmaatschappijen de punkbands die ze onder contract hebben, vallen. Waar dat bij andere genres doorgaans het einde inluidt, blijven de punkbands actief. Onder de noemer D.I.Y. - do it yourself - bewijzen ze dat je de platenmaatschappijen en de grootschalige media niet per se nodig hebt om als muzikant te kunnen overleven. Er ontstaat een heel circuit aan eigen labels, eigen distributiekanalen en eigen concertzaaltjes. Liefhebbers starten hun eigen muziekblaadjes, waarin ze de ontwikkelingen op de voet volgen. Begin tachtig is er een volledig alternatieve, non-commerciële muziekcultuur actief. Daarbinnen zijn de genres punk en new wave dominant, maar vinden ook hardcore, industrial, avant-garde en psychobilly een prima voedingsbodem. De alomvattende verzamelterm voor deze subcultuur is alternative. Ook het genre grunge - een soort slepende gitaarrock tussen de punk en garagerock in - ontstaat in de alternatieve scene. Als begin jaren negentig de eerste vertegenwoordigers uit dit genre doorbreken naar de hitparade (Nirvana, Pearl Jam) zet dit de deur open voor andere bands en genres uit het alternatieve circuit, allemaal gekenmerkt door een veel meer gekarteld, onstuimig en productietechnisch ongepolijst geluid dan de zogenaamde mainstream die daardoor de hitparades domineert. De grote platenmaatschappijen spelen hier op in en brengen de ene ruige rockact na de andere uit. De hierbij gebruikte genreaanduiding is alternative rock of kortweg alternative. Dit uiteraard tot groot ongenoegen van veel alternatieven van het eerste uur. Deze do-it-yourself subcultuur omarmt een nieuwe benaming: indie (van independent; onafhankelijk).

In de jaren tachtig is er ook in Nederland een omvangrijke alternatieve scene met platenlabels als Plurex, 1000 Idioten Records, Torso en Kelt Records. Belangrijke distributeurs zijn Staalplaat, De Konkurrent en Boudisque. Het muzikale palet van deze alternatieve wereld is bijzonder divers: van de new wave van Minny Pops, de Nederlandstalige punk van Tröckener Kecks, de psychobilly van Batmobile, via de garagerock van Claw Boys Claw en de sixtiespop van Les Zazous tot de lieve luisterliedjes van Fay Lovsky. Hoewel in de tijd iets later, mogen door hun opvatting en infrastructuur ook Bettie Serveert en Hallo Venray gezien worden als een vertegenwoordiger van deze Nederlandse alternatieve scene.

Minny Pops Tröckener Kecks Les Zazous Batmobile Claw Boys Claw Fay Lovsky Bettie Serveert Hallo Venray

In de jaren negentig zijn Kane en Di-Rect schoolvoorbeelden van het type grungy gitaarrock dat door de grote platenmaatschappijen wordt gemarket als alternative rock. De Tilburgse scholierenband Krezip brengt wel zelf haar carrière op gang met een in eigen beheer plaat om vervolgens bij een grote platenmaatschappij haar eerste hits te scoren.

Kane Di-Rect Krezip

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer