Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

amusementsmuziek

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

cabaret
carnaval
chanson
easy listening
levenslied
luisterlied
MOR
musical
palingpop
pop
pop/rock
schlager
songfestival

Uitgelicht

Geschiedenis

Verzamelterm voor alle muziek die bovenal bedoeld is om te vermaken.
Lees meer...

Dries Roelvink

Populaire Amsterdamse volkszanger, die zowel Nederlands- als Engelstalig repertoire brengt. Scoort zijn grootste hit met Door Jou Ga Ik Leven. Zijn plaatsucces is echter een magere afspiegeling van zijn werkelijke populariteit. Lees meer...

Geschiedenis van Amusementsmuziek

Verzamelterm voor alle muziek die bovenal bedoeld is om te vermaken.

Muziek heeft heel lang een puur dienende functie gehad. De troubadours die in de middeleeuwen van stad tot stad trokken waren voor hun inkomen afhankelijk van de gunsten van een luisterend publiek. Hun liederen en verhalen moesten dan ook vooral mensen aantrekken in plaats van afstoten. In latere eeuwen waren componisten in dienst bij rijke families en schreven in opdracht hun stukken, voor een trouwerij of begrafenis. Het spreekt vanzelf dat deze composities juist de toehoorders moesten behagen. Muzikanten die in cafés en/of restaurants speelden waren daar ook op de eerste plaats om het publiek te amuseren. Niet alleen in de muziek, maar in nagenoeg iedere kunstvorm kwam het fenomeen van de autonome kunstenaar pas in de laatste eeuwen op. In het geval van de muziek: de popster die zijn liedjes enkel voor zichzelf maakt en het publiek de gunst verleent daarvan toeschouwer te mogen zijn. Dat kan, bij hen die hun kunst gebruiken als expressiemiddel van een strijd met innerlijke demonen, tot muziek leiden die het merendeel der toeschouwers eerder irriteert en wegjaagt dan dat het hen aantrekt en amuseert.

De artiesten die onder de noemer amusementsmuziek vallen behoren tot die tak van de popmuziek die allereerst vermakelijk wil zijn. Een concert moet een leuk avondje uit zijn en heeft niet de functie te confronteren, shockeren en/of te onderwijzen. Liedjes handelen over de liefde en de glimlach van een kind, niet over verkrachting, incest, drugsgebruik, moord en doodslag. Muziek moet de liefhebber geven wat hij verwacht, hem niet keer op keer op het verkeerde been zetten.
Van de amusementsmuziek heeft easy listening wellicht het meest dienende karakter. Easy listening ontstond in de jaren veertig van de 20ste eeuw en had de functie van achtergrondmuziek. Deze orkestmuziek was rustgevend, instrumentaal en verstoken van enig element dat de aandacht zou kunnen trekken. Bij de musical heeft de muziek een ondersteunende functie in de zin dat het gezongen woord hier de hoofdrol heeft en de tekst een 'hoofdstuk' uit het grotere verhaal brengt. Ook bij het levenslied, carnavalslied en de schlager gaat de respectievelijk melodramatische, absurdistische en algemeen verhalende tekst boven de muziek uit.

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer