Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

bhangra

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

hindipop
wereldmuziek

Geschiedenis

Van origine een feestelijke volksdans uit het Indiase Punjab. In het Engelse clubcircuit echter uitgegroeid tot een vorm van dancepop.
Lees meer...

Geschiedenis van Bhangra

Van origine een feestelijke volksdans uit het Indiase Punjab. In het Engelse clubcircuit echter uitgegroeid tot een vorm van dancepop.

Bhangra is in het Indiase Punjab ontstaan als volksdans, om het oogstseizoen van hennep (of op z'n Indiaas: bhang) te onthalen. Van het platteland is het overgewaaid naar de steden, om daar de meest populaire dans te worden - tot aan de dag van vandaag. Kenmerkend voor het ritme is het geluid van de houten dholdrum. In het Engeland van de jaren zeventig beginnen Indiase musici de bhangra te koppelen aan instrumenten als elektrische gitaar en bas. Het is echter de incorporatie van de energie en elektronica van het toen populaire genre disco die onder de Indiase bevolking in Engeland zou aanslaan. Het is het begin van een cross-over van bhangra met ook andere westerse stijlen. Indiase DJ's mixen het op Indiase feesten voor de Indiase kids met soul, funk, hiphop en/of house. Vanwege dit incrowdkarakter ontstaat nagenoeg geheel buiten de Britse media en industrie om een eigen cultuur aan radiopiraten, platenlabels en tijdschriften. Midden jaren negentig ontstaat er echter een zodanig gebalanceerde cross-over tussen Indiase traditionele muziek en westerse pop, nu niet gebracht door DJ's maar door artiesten, dat zowel 'wit' als 'zwart' zich erbij thuis voelt.

De grootste internationale Bhangra-hit is echter van Nederlandse makelij: Husan van de Bhangra Knights featuring Husan. Het verhaal achter deze hit begint in het voorjaar van 2002, als de Haagse danceproducers Bald 'n Spikey (pseudoniem van de Haagse producers Niels Zuiderhoek en Jeroen den Hengst) door een reclamebureau wordt gevraagd een muziekje te maken onder een nieuwe commercial voor de Peugeot 206. Ze schakelen daarbij Raja Mushtaq in als vocalist. Deze versie wordt ook op plaat uitgebracht, maar doet niks. Een betere ontvangst krijgt de remix die twee Amerikanen, Jules Spinner en Jack Berry, van het nummer maken. De twee productieteams slaan de handen ineen voor een derde versie, die het beste uit de twee voorgaande combineert. Het is deze uitvoering die internationaal een hit wordt.

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer