Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

black metal

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

deathmetal
doommetal
metal
nu metal
thrashmetal
white metal

Uitgelicht

Liar Of Golgotha

Geschiedenis

Zwartgallig subgenre binnen de metal met teksten vol duivelsverering en een extreem klinkende muzikale omlijsting.
Lees meer...

Liar Of Golgotha

Liar Of Golgotha is een black metal formatie uit Rotterdam. De band speelt aanvankelijk extreem rauwe black metal met heftige, occulte teksten, om na verloop van tijd steeds melodieuzer te klinken met fantasierijke, door sciencefiction en horror geïnspireerde teksten. Na een handvol releases en diverse bezettingswisselingen houdt de band in ... Lees meer...

Belangrijke albums

The Grand Grimoire van God Dethroned

Geschiedenis van Black Metal

Zwartgallig subgenre binnen de metal met teksten vol duivelsverering en een extreem klinkende muzikale omlijsting.

De term black metal duikt voor het eerst op in de vroege jaren tachtig als bands als Venom (UK), Mercyful Fate (Denemarken) en Hellhammer (Zwitserland) hun metal voorzien van antichristelijke teksten en geloofsovertuigingen als satanisme en occultisme gaan preken. Eind jaren tachtig ontstaat daaruit een zelfstandig genre, dat elementen uit de trash en death metal in zich draagt. Black metal is aanvankelijk zeer populair in Scandinavië, maar slaat daarna over naar Europa en de rest van de wereld. Het genre krijgt een heuse opleving als in de jaren negentig enkele schandalen in Scandinavië (grafschennis, kerkverbranding en zelfs moord) de publiciteit halen en daarmee het genre in een nog kwader daglicht stellen. Hoe kwader hoe beter en het genre vaart er wel bij. Sindsdien neemt het shockeffect een steeds grotere rol in. Tijdens live shows vertaalt zich dat in muzikanten die zich beschilderen met corpspaint, groteske taferelen met al dan niet echt bloed, vuurspuwen en flirts met gothic-achtige symboliek.

Tot de grootste internationale namen behoren het Engelse Cradle Of Filth en Dimmu Borgir uit Noorwegen. Bands die het underground niveau zijn ontgroeid en ook op de grotere festivals een prominente plek weten af te dwingen. De toenemende populariteit van het genre leidt er midden jaren negentig toe dat er ook in Nederland een aantal spraakmakende bands opstaat. Tot de belangrijkste black metal acts van eigen bodem behoren God Dethroned, Occult, Altar, Unlord, Liar Of Golgotha en Slechtvalk. Daarvan blijven de twee laatstgenoemden het imago tot op de dag van vandaag trouw. Een band die het vanwege een traditionele muzikale aanpak met name in Duitsland goed doet, is Goddess Of Desire. Black metal geniet nog steeds een underground status en wordt door de buitenwacht steevast met de nodige argwaan bejegend. De soep wordt echter niet zo heet gegeten als hij wordt geserveerd want veel bands nemen het niet zo nauw met het imago maar laten zich meer (ver)leiden door het shockeffect. Eind jaren tachtig komt in de VS een tegenbeweging op gang, white metal genaamd, die de christelijke boodschap bewaakt.

God Dethroned Altar Goddess Of Desire Occult Liar Of Golgotha Slechtvalk Unlord

 

d
 
h
 
n
 
p
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer