Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

bluesrock

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

blues
pubrock
rhythm & blues
rock

Uitgelicht

Allez Soldaat

Geschiedenis

Eind jaren zestig ontstane blanke variant van de blues, elektrisch versterkt en met veel ruimte voor geïmproviseerde solo's en grooves.
Lees meer...

Allez Soldaat

Allez Soldaat is de begeleidingsband van singer-songwriter Björn van der Doelen. Lees meer...

Geschiedenis van Bluesrock

Eind jaren zestig ontstane blanke variant van de blues, elektrisch versterkt en met veel ruimte voor geïmproviseerde solo's en grooves.

Blues is de muziek van de zwarte bevolking in Amerika, ontstaan aan het begin van de 20ste eeuw. Als in de jaren dertig de economische depressie opkomt, zien duizenden zwarten zich genoodzaakt naar de grote steden te trekken voor werk. Daar ontstaat een stadse variant van de blues, met slidegitaar en mondharmonica. Elektrisch versterkte blues. Harder, rauwer en grimmiger van karakter. Deze vorm van blues wordt in de loop van de jaren zestig herontdekt door blanke jongeren, die op zoek gaan naar de roots van hun rockmuziek. Omdat blues weinig akkoorden kent, zijn de grondbeginselen eenvoudig te leren en komen bluesklassiekers als Baby Please Don't Go en St. James Infirmary op het repertoire van zo ongeveer elke garageband. Gaandeweg ontstaat de bluesrock, gekenmerkt door elektrisch versterkte, stevig vertolkte standaard bluesakkoorden en veel ruimte voor lange improvisaties, in de vorm van gitaar- en orgelsolo's over groovende ritmes. Bluesrock kan samen met acidrock als voorloper gezien worden van de hardrock en southern rock.

Livin' Blues wordt in 1967 te Den Haag opgericht, rond kernlid Ted Oberg (basgitaar, gitaar). Na enkele singles en vele bezettingswisselingen verschijnt in 1969 het debuut Hell's Session, een overtuigende plaat vol rauwe bluesrock. In Nederland heeft de band direct een behoorlijk druk tourschema en ook in Duitsland worden steeds meer festivals en clubs aangedaan. De hit komt met de derde elpee Bamboozle (1972), waarmee het binnenlandse succes steeds meer begint over te slaan naar andere landen in Europa, met name ook Polen. De groep mag zichzelf vanaf dan samen met The Bintangs en Cuby & the Blizzards tot de top van de Nederblues rekenen. Omdat het blijft rommelen in de bezetting (waar o.a. Cesar Zuiderwijk (drums) en Jaap van Eik (basgitaar) deel van hebben uitgemaakt) valt de band geregeld uit elkaar, om weer met een ietwat ander geluid terug te komen. Zo brengt Livin' Blues in 1976 met Blue Breeze een plaat vol melodieuze bluesrock uit. De elpee zou het best verkochte Livin'Blues-album ooit worden, vooral door de verkopen in het buitenland. In 2003 verschijnt van Livin' Blues de compilatie Livin' Blues - The Complete Collection. Bands die uit Livin' Blues zijn voortgekomen zijn New Livin' Blues (1986) en Blues a Living (2003).

Livin' Blues

Brainbox wordt in 1968 opgericht in Amsterdam, door Pierre van der Linden (drums), Jan Akkerman (gitaar) en Kaz Lux (gitaar, zang). De groep is daarmee een unieke verzameling talent, wier stijl het midden houdt tussen (blanke) blues, psychedelica en pop. 1969 is direct hét succesjaar van de band, met het scoren van enkele grote hits, onder meer met het eigen Down Man en met een bijzondere bewerking van Summertime van George Gershwin. Jan Akkerman krijgt perfect tegenspel van het doorrookte stemgeluid van Kaz Lux. Ondanks de successen verlaat de eigenzinnige Akkerman eind 1969 Brainbox om met Thijs van Leer de progressieve rockgroep Focus te formeren. In 1970 stapt ook Pierre van der Linden over naar Focus. Het oude, superieure geluid is dit jaar nog wel te horen op het debuut Brainbox (opgenomen in de oude bezetting), dat naast eigen werk uitsluitend bestaat uit opvallende vertolkingen van nummers van internationale componisten, maar singles gemaakt met de nieuwe leden laten horen dat het vertrek van Jan Akkerman een forse aderlating is. Als ook Kaz Lux de band verlaat, heeft Brainbox, dat nog enkele jaren doorploegt, al z'n magie verloren.

Brainbox Focus

De Julian Sas Band is een bluesrockgezelschap rond de in Beneden-Leeuwen woonachtige gitarist en zanger Julian Sas. Sas musiceert in de beste traditie van de stadse blues, maar is ook een groot liefhebber van de latere bluesrockgitaristen. De band ontstaat in 1994 uit een min of meer toevallige ontmoeting van kernleden Sas en Pierre de Haard (drums). Na een eerste cd in 1996, weet Sas met tweede plaat A Smile To My Soul (1997) definitief zijn naam te vestigen als bluesgitarist in Nederland. De plaat wordt als één van de beste bluesalbums van 1997 omschreven. Met de jaren worden nieuwe cd's van Julian Sas in steeds meer landen uitgebracht, waaronder inmiddels die in Scandinavië en Amerika. Ook de Amsterdamse Marcel Scherpenzeel Band, opgericht in 1996 rondom gitarist Marcel Scherpenzeel, speelt in een stijl die aan de latere bluesrockgitaristen doet denken. De groep is daarmee een graag geziene gast op grote internationale bluesfestivals en op podia.

Julian Sas Band Marcel Scherpenzeel Band

 

0
 
p

PAF

 
y
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer