Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

crossoverrock

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

DJ
funk
hardcore
metal
nu metal
rap
rock

Uitgelicht

1987 (Bron: Urban Dance Squad)

Geschiedenis

Genre gebaseerd op een kruising van metal met funk en rap. Vooral populair in de vroege jaren negentig. Internationaal op de kaart gezet door de Red Hot Chili Peppers en de Nederlandse band Urban Dance Squad.
Lees meer...

Urban Dance Squad

Utrechtse rock-rapgroep die met de debuutplaat Mental Floss For The Globe meteen internationale succesen behaalt. Ze laat dan ook een volstrekt unieke mix van rock, funk, rap, hardcore, blues horen. Ook de combinatie van een rapper, een scratcher en een rockband is in die tijd nog niet eerder vertoond. Lees meer...

Geschiedenis van Crossoverrock

Genre gebaseerd op een kruising van metal met funk en rap. Vooral populair in de vroege jaren negentig. Internationaal op de kaart gezet door de Red Hot Chili Peppers en de Nederlandse band Urban Dance Squad.

De term cross-over staat voor het mengen van twee of meer muziekgenres. Strikt genomen is de term cross-over weinig informatief. Er moet ook bij vermeld welke muzieksoorten die cross-over dan maken. Dat blijft meeral achterwege omdat de term binnen subculturen wordt toegepast, waarvan iedereen die er deel van uitmaakt weet om welke cross-over het gaat. Zo staat de term in de wereld van de metal en hardcore voor die muziek die juist een kruising is van metal met hardcore. In Nederland wordt de term vooral gehanteerd om muziek aan te duiden die eind jaren tachtig ontstond, waarin metal met funk en rap werd gecombineerd. Deze combi wordt in de volksmond vaak ook crossoverrock genoemd.

Vaandeldrager is Urban Dance Squad, een Utrechtse groep die met debuutplaat Mental Floss For The Globe (1989) meteen internationale successen behaalt. De combinatie van een rockband met een rapper en een scratcher is dan volstrekt uniek. In eigen land wordt de debuutplaat Mental Floss For The Globe bekroond met een Edison. In juli speelt de Squad op het gerenommeerde New Music Seminar in New York. Ook in de rest van Amerika, Engeland en talloze andere landen ontvangt men de UDS met open armen. Door middel van explosieve optredens groeit de live-reputatie van de band tot grote hoogten. De Amerikaanse carrière van de groep stagneert echter en in 1992 zal de platenmaatschappij het contract met de UDS verbreken. In 1993 verlaat DJ DNA daarnaast de groep. Het in 1994 bij een nieuwe maatschappij verschenen derde album Persona Non Grata laat een band horen zonder draaitafels, waarbij alles draait om rechtlijnige rocksongs, gebaseerd op een retenstrakke basis van drums en bas, met nog slechts een vleugje funk. In 2000 houdt de groep - waarbij DNA dan is teruggekeerd - het voor gezien.

Urban Dance Squad

Ook pionierend is Bonecrushin', een Amsterdams/Rotterdamse hiphopband die echte instrumenten gebruikt in plaats van alleen maar een DJ met twee draaitafels. In 1992 is dat, voor Nederlandse maatstaven, nog tamelijk uniek. De band bouwt in de periode 1991-1995 een gedegen live-reputatie op, ook met tournees door België en Duitsland. In 1996 gaat de groep over in Backbone Soundsystemt.

Bonecrushin' Backbone Soundsystem

Michel Schoots van de Urban Dance Squad produceert in 1992 het debuutalbum van het Haagse Burma Shave, een plaat die een cross-over bevat van rock, funk, blues en rap. De plaat zal in 1993 onder de titel Stash in heel Europa worden heruitgebracht in iets andere vorm, door de Franse tak van major Sony. Vooral de single Hippies doet het goed. Burma Shave is behoorlijk swingend. De met metalinvloeden doorspekte tweede plaat Zeal (1995) doet het minder, waarop Sony de fanatiek door Europa tourende band laat vallen.

Burma Shave

Vanaf de jaren negentig lijkt de term cross-over wat samen te vallen met funkmetal. Funkmetal is een mix van harde metalgitaren met funkbas en -ritmes. Dat bevatte de cross-over rock ook, die daarom zijn uniciteit in de aanwezigheid van een rapper en een DJ vond. Die laatste twee lijken tegenwoordig geen eerste vereiste meer.
Brotherhood Foundation wordt in 1991 in Tilburg opgericht en maakt snel naam als een energieke liveband. Vooral de twee goed op elkaar ingespeelde zangers zijn een sterke troef. De eerste demo van de band wordt in het metalblad Aardschok uitgeroepen tot demo van de maand, waarbij vergelijkingen gemaakt worden met Amerikaanse crossover/funkmetalbands als Primus en The Red Hot Chili Peppers. In 1999 duiken Salfischberger en Van Fessem op in de band Chillburn. Chillburn maakt door samples aangestuurde rock, en verzorgt remixen voor andere artiesten.
Scäm Luiz is een sinds 1990 bestaand, multicultureel Utrechts gezelschap dat aan Living Colour en andere Black Rock Coalition groepen refererende metalfunk speelt. De groep treedt ook over de gehele wereld op.

Brotherhood Foundation Scäm Luiz

 

h
 
v
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer