dance
Trance Induction
Utrechtenaar Verbeek maakt sinds begin jaren negentig zijn geheel eigen mix van techno, ambient, club en trance voor een aantal labels in binnen- en buitenland. Vooral in Engeland wordt zijn muziek opgepikt door bekende DJ's en journalisten. Vanaf 1995 speelt hij zijn muziek live in het clubcircuit. Een jaar later ... Lees meer...
Favorieten
Dave
Maxine
Bong-Ra
Forrest
Richenel
Time Bandits
Aardvarck
Jamez
Boozy
Centerfold
DJ Tiësto
Spargo
Lemon8
Olav Basoski
Peter Slaghuis
Geschiedenis
Met dance wordt in Nederland vrijwel altijd bedoeld: house, en alle andere van house afgeleide elektronische dansmuziek die sinds eind jaren tachtig in haar kielzog is gekomen, zoals techno, trance, drum ’n bass, dubstep etc. De opkomst van de house aan het eind van de jaren tachtig is een revolutie ...
Lees meer...
Geschiedenis van Dance
1988 - 2014
Met dance wordt in Nederland vrijwel altijd bedoeld: house, en alle andere van house afgeleide elektronische dansmuziek die sinds eind jaren tachtig in haar kielzog is gekomen, zoals techno, trance, drum ’n bass, dubstep etc. De opkomst van de house ...
Lees meer...
1988 - 2014
Met dance wordt in Nederland vrijwel altijd bedoeld: house, en alle andere van house afgeleide elektronische dansmuziek die sinds eind jaren tachtig in haar kielzog is gekomen, zoals techno, trance, drum ’n bass, dubstep etc. De opkomst van de house aan het eind van de jaren tachtig is een revolutie in de popmuziek die een grote impact heeft op het muzikale landschap in Nederland. Maar dat betekent niet dat er vóór house geen dancemuziek is. Begin jaren zeventig openen de eerste discotheken in Nederland, maar drive-inshows (dj’s, vaak afkomstig van radiostations, die met zelf meegenomen platen feesten aandoen in aula’s en buurthuizen) zijn ook populair. Het is niet ongebruikelijk dat dj’s, net als op de radio, met een microfoon tussen de nummers door praten en gebeatmixt (de platen in elkaar naadloos laten overlopen) wordt er niet of nauwelijks.
TROS-dj Ferry Maat is heel belangrijk voor de verspreiding van Amerikaanse disco/soul – de voorloper van house - in Nederland. Zijn Soul Show wordt van 1974 tot 1988 elke donderdagavond uitgezonden op radiozender Hilversum 3, en laat de nieuwste ‘import’ (zoals de muziek ook wel genoemd wordt) horen. Bijna alle Nederlandse house-dj’s van de eerste generatie zijn door hem beïnvloed. Een andere belangrijke pionier is de Nijmeegse club-dj Ben Liebrand. Met zijn Veronica-radioprogramma In the Mix (1983-1985) populariseert hij de professionele, ‘Amerikaanse’ manier van dj-mixen. Liebrand maakt in het overgangstijdperk van disco naar naar house ook veel populaire remixen van internationale artiesten.
De meest invloedrijke apostel van de housemuziek in Nederland is dj Eddy De Clercq, die op zijn zeventiende jaar van Vlaanderen naar Amsterdam verhuist. Hij begint in de jaren zeventig met het geven van discofeesten en maakt vervolgens naam met de alternatieve club de Koer en met de populaire Pep Club in Paradiso. Als in 1987 de Roxy opent, is hij één van de mede-oprichters. House is dan nog een moeilijk verhaal bij het danspubliek en het duurt een heel jaar voordat de muziek echt aanslaat. Maar dan is al gauw het hek van de dam. Ook in Rotterdam is er een levendige scene, aangejaagd door de in 1991 overleden dj/producer Peter Slaghuis, in 1988 verantwoordelijk voor de eerste Nederlandse houseplaat, de hit ‘Jack to the Sound of the Underground’.
In de Rotterdamse club Parkzicht ontwikkelt zich begin jaren negentig rond DJ Rob (Janssen) een hardere housevariant die, mede dankzij de releases van collega-dj Paul Elstaks label Rotterdam Records, zal uitgroeien tot de immens populaire gabberscene. ‘Gabberhouse’ (ook: hardcore) concentreert zich op een snelle, harde kickdrum en opjuttende synths, bassen en samples. Fans scheren hun hoofd kaal (meisjes mogen de bovenste helft laten staan) en kleden zich in de veelkleurige trainingspakken van het Italiaanse merk Australian. Andere kenmerken van de scene zijn de gemoedelijke onderlinge sfeer en enthousiast ecstacy-gebruik. Tegen het eind van de jaren negentig is gabber op zijn retour, maar de muziek keert in de nieuwe eeuw terug als hardstyle en hervindt, net als hardcore, grote populariteit door heel Nederland. Feestorganisatoren ID&T en Q-Dance (in 2006 gefuseerd) zetten enorme evenementen als Thunderdome, Defqon.1 en Qlimax neer.
Aan de andere kant van te spectrum weten producers en performers housemuziek te vertalen naar oh zo commerciële hitmuziek. 2 Unlimited is het populairst, met veertien toptienhits in vijf jaar, maar de muziek van zangeres Anita Doth en rapper Ray Slijngaard wordt in België gemaakt. Andere populaire Nederlandse eurodance-acts in de jaren negentig zijn 2 Brothers On The 5th Floor, de Vengaboys, Twenty 4 Seven en T-Spoon.
Een stuk serieuzer is de techno waarmee Nederland zich sinds jaar en dag onderscheidt. De belangrijkste artiest in dit genre is Rotterdammer Jochem Paap alias Speedy J. Zijn doorbraakhit ‘Pullover’ (1991) is een catchy rave-hit die het ook in Parkzicht goed doet, maar in de loop van de jaren negentig wordt zijn muziek steeds experimenteler. Hij brengt albums uit bij gerenommmeerde labels Plus 8, Warp Records en NovaMute. In de nieuwe eeuw vindt Paap weer aansluiting bij de dansvloertechno. In Eindhoven timmert dj Miss Djax (Saskia Slegers) aan de weg met haar platenlabel Djax-Up-Beats, en in Amsterdam zijn Dylan Hermelijn alias 2000 And One en Steve Rachmad echte techno-voortrekkers.
Een jaar na de Roxy opent in Amsterdam ook de roemruchte club iT. De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan is in een belangrijke club en wie in Rotterdam het gebeuk in Parkzicht wil ontlopen kan terecht in Nighttown. House verspreidt zich niet alleen in de Randstad, maar in heel Nederland, en lang niet alleen in de gevestigde discotheken. Raves en andere feesten duiken overal op. Grote evenementen en festivals horen er sinds jaar en dag helemaal bij. Mysteryland (1993) en Dance Valley (1995) behoren tot de eerste en langstlopende grote openluchtdancefestivals van Nederland, die sindsdien flink in aantal zijn toegenomen. Het Drum Rhythm Festival (1991-2002) bevat naast dance ook altijd veel soul, reggae, hiphop e.d. Toonaangevende clubs zijn Now&Wow (Rotterdam, 1999-2007) en, in Amsterdam, de Escape (Chemistry, 1995-2004), 11 (2004-2008), Studio 80 (vanaf 2005) en TrouwAmsterdam (2009-2014).
Eén van de grootste stromingen in de Nederlandse dance is trance, een meer melodieuze technovariant die het vooral in grote zalen goed doet. DJ’s Tiësto (Breda), Ferry Corsten (Rotterdam) en Armin van Buuren (Leiden) zijn hier de grote wegbereiders. Eind jaren negentig breken zij grootschalig door, ook internationaal. In 2001 komt Tiësto de top-10 van DJ Magazine binnen en de volgende drie jaar staat hij op nummer 1. In 2003 is hij de eerste dj die een voetbalstadion (Gelredome) uitverkoopt en een jaar later draait hij tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene. Waar Tiësto de trance tegen het eind van het decennium langzaam vaarwel zegt, houdt Armin van Buuren met veel succes vol. Hij wordt van 2007 t/m 2010 en opnieuw in 2012 tot ’s werelds populairste dj gekozen.
Aan de andere kant van het spectrum zorgt minimal-techno rond dezelfde tijd voor een opleving in de underground dancescene. Housepionier Dylan Hermelijn meldt zich na een paar jaar afwezigheid weer aan het front en met zijn 100% Pure-label creëert hij een platform voor een nieuwe generatie producers. Ook de Voltt-feesten en festivals van dj Bart Skils dragen hier flink aan bij. De Awakenings-feesten (vanaf 1997) en festivals (vanaf 2001) van Monumental Productions zijn al die tijd een vaste waarde de Nederlandse technowereld.
Nadat een stijl die ‘eclectic’ genoemd wordt (electro-house, reggaeton, dancehall en hiphop door elkaar) een tijdje erg populair is in met name de Randstad, ontwikkelen populaire dj’s als Chuckie, Laidback Luke en Afrojack in de loop van de jaren ’00 een geluid dat ‘Dutch house’ gaat heten. De bubbling-sound van DJ Moortje uit Curaçao is een belangrijke invloed op de multiculturele house-sound die sterk bijdraagt aan de popularisering van house (‘EDM’, electronic dance music) in de VS, vanaf eind jaren ’00. Hardwell (nummer 1 van de wereld bij DJ Mag in 2013) is nota bene ooit begonnen als bubbling-dj. Het contingent Nederlandse dj’s in de Top 100 is enorm. Als ID&T in 2013 voor zo’n 136 miljoen dollar (cash en aandelen) wordt overgenomen door het Amerikaanse SFX Entertainment, is de Hollandse invasie compleet. De grootste merknaam van ID&T is het stadionfeest Sensation, dat vanaf 2000 elk jaar plaatsvindt in de Amsterdam ArenA en vanaf 2005 ook in vele andere landen.
Het Amsterdam Dance Event vindt voor het eerst plaats in 1996 en groeit uit tot één van de belangrijkste ontmoetingsplekken voor de (inter)nationale dance-industrie. Naast de conferentie heeft het ADE ook een immer groeiend nachtprogramma, waarmee ’t elke oktober ook het grootste clubfestival (de feesten zijn op talloze locaties in de stad) ter wereld is. Undergroundlabels als Clone (Rotterdam), Rush Hour en Delsin (Amsterdam) zijn misschien klein in Nederland, maar in de grote, wereldwijde scene van serieuze dance-liefhebbers zijn ze toonaangevend. De spanning tussen enerzijds commercieel en populair en anderzijds underground en niche die de internationale dancewereld al twintig jaar kenmerkt, is er ook in Nederland. De kloof tussen, zeg, Tiësto en Tom Trago (om maar één van de belangrijkste underground-houseartiesten te noemen) is in meerdere opzichten best groot. Dance is een brede kerk en bedient een enorm, divers publiek. De do-it-yourself manier van werken die de house vanaf het begin kenmerkt, gaat nog steeds in alle lagen op.
(tekst Job de Wit)
Armin van Buuren Eddy De Clercq Speedy J 2 Unlimited Hardwell DJ Tiësto
City Lido
Club 8
Club Poema
Club Stalker
Concertgebouw De Vereeniging
Cul de Sac
Cultureel Jongerencentrum Bazart / ClubBazart
Cultuurpodium Groene Engel
Dance Café 't Haofke
dB's/Studio Moskou
De Boemerang
De Gooth
De IJsbreker Leusden
De Instuif
De Lantaarn
De Nieuwe Oogst
De oNdERbrOeK
De Pudding/Puddingfabriek
Duycker
Dynamo
JAC 't Ukien
JC Camion
J.C. Goeroe
JC Kompleks
J.C. Sjiwa
Jongeren centrum Pardoes
Jongerencentrum Time Out
J.S. Meddle
JUM Merselo
Pacific Parc
Paradiso
Patronaat Tilburg
Platformtheater
Popcentrale
Popkollektief/PopPodium Popas
Poppodium EKKO
Poppodium Nieuwe Nor
Fast Forward Fit For Free Dance Parade
Festival de-Affaire
Festival deBeschaving
Flavor Festival
Free Festival Almere
Free Your Mind Festival
Freeze Festival
Mama's Pride
Metropolis Festival
Misty Fields
Mo-Duzz
Molfest
Mosselrock
Motel Mozaïque
Music Meeting
Muziek & Meer Festival
Mysteryland
Randrock Festival
RedEar
Robodock Festival
Rockit Open Air
Rode Oortjes Festival
Roffest
Rotterdam Electronic Music Festival (REMF)
Sencity
Sensation (Festival)
SeuterRock
Simple Festival
Singelfestival
Slick Outdoor - A Summer Musica Beach Festival
Sneakerz Strand Festival
So Fucking Sexy
Solar Weekend Festival
State-X New Forms
Stekker Fest
Stekker in het Park
Stratenfestival
STRP Art & Technology Festival
Summerdance
Summer Darkness
Sweet Vibes Streetparade Zoetermeer
Access Live
ACU
A Day At The Park
Afrojack
Akhnaton
Alex van Oostrom
Amsterdam Dance Event
Anti-G
Argus!
Artquake Open Air
Awakenings Festival
Awanto 3
Beatfreakz
Bevrijdingsfestival Amsterdam
Bevrijdingspop Haarlem
Bingo Players
Bizzey
Black Market Audio
Bleekpop
Blijburg aan Zee
Boaz van de Beatz
Chew Fu
Cilinderfest
City Lido
Club 8
Club Poema
Club Stalker
Concertgebouw De Vereeniging
Conincx Pop
Cul de Sac
Cultureel Jongerencentrum Bazart / ClubBazart
Cultuurpodium Groene Engel
Dance Café 't Haofke
Dance Valley
Dauwpop
David Douglas
dB's/Studio Moskou
De Boemerang
Decibel Outdoor
Deformer
DEFQON.1
De Gooth
De Grote Prijs van Nederland
De IJsbreker Leusden
De Instuif
De Lantaarn
Delta Funktionen
Dem Slackers
De Nieuwe Oogst
Dennis Christopher
Dennis van der Geest
De oNdERbrOeK
De Pudding/Puddingfabriek
De Uitmarkt
D-Felic
Dirtcaps
DJ Alvaro
DJ Flubbel
DJ Ishtar
DJ Jeroenski
DJ La Fuente
Doktor Schnitt
Doonix & Airway
Duycker
DVBBS
D-wayne
Dynamo
EarthDance
Egbert
Elektra's Tuinfeest
El Mundo & Satori
Endymion
Epop
Escape
Eva-Jane Smeenk
Eva Simons
Extrapool
Extrema Outdoor
Fast Forward Fit For Free Dance Parade
FeestDJRuud
Fenix Poppodium
Festival de-Affaire
Festival deBeschaving
Flavor Festival
Flex Bar
Fraiche
Free Festival Almere
Free Your Mind Festival
Freeze Festival
Haagse Koninginnenach
Happy Elf
Have A Nice Day Festival
Headhunterz
Het Muziekhuis/Q-bus/Studio M123
Hotel Arena
Huntenpop Festival
JAC 't Ukien
Jay Hardway
JC Camion
J.C. Goeroe
JC Kompleks
J.C. Sjiwa
Jennifer Cooke
Jill Helena
Jim Taihuttu
Job Jobse
Jongeren centrum Pardoes
Jongerencentrum Time Out
J.S. Meddle
Julian Jordan
Julien Mier
JUM Merselo
Latin Village
Lesley Joseph
Lil'Hill
Lollapalooza
Looney Tunez
Loveland Festival
Lowlands
Lucky Charmes
Lucky & Co
Maan
Mama's Pride
Mark Simmons
Martijn Comes
Martin Garrix
Memphis Maniacs
Mental Theo
Metropolis Festival
Mike Checkum
Misty Fields
Mo-Duzz
Molfest
Monte La Rue
Mosselrock
Motel Mozaïque
mps PILOT
Munchi
Music Meeting
Musicon
Muziekcafé De Gloppe
Muziek & Meer Festival
Mysteryland
O. Boogie
Odeon
Odeon Veldhoven
OJC Canix
OJC Fascinus
OJC Gaellus
OJC Merlin
OJC Niks
OJC Phoenix
Our Man From Odessa
Pacific Parc
Palmpop
Paradiso
Patronaat Tilburg
Pink Oculus
Pinkpop
Platformtheater
Pleasure Island
Plein Open
Polderpop
Popcentrale
Popkollektief/PopPodium Popas
Poppodium EKKO
Poppodium Nieuwe Nor
Primitive!
Puddingpop Festival
Rachel Kramer
Randrock Festival
Ray & Anita
RedEar
Rick Snel
Robodock Festival
Rockit Open Air
Rode Oortjes Festival
Roel Funcken
Roffest
Ronnie Flex
Rootz
Rotterdam Electronic Music Festival (REMF)
San Proper
SCC 'T Haske
Sencity
Sensation
Sensation (Festival)
SeuterRock
She Male
Sidney Samson
Simmons & Christopher
Simple Festival
Singelfestival
Sinister Souls
SKIP&DIE
Slick Outdoor - A Summer Musica Beach Festival
Sneakerz Strand Festival
Sociëtieit Sela
So Fucking Sexy
Solar Weekend Festival
Speakers
State-X New Forms
Stekker Fest
Stekker in het Park
Stichting Geinbeat
Stichting J.C. Het Farm
Stichting Jeugd -en Jongerencentrum Strijen/De Klep
Stichting Jeugdsoos Eagle Baflo
Stichting Utopia Drunen
Stratenfestival
STRP Art & Technology Festival
Subcultureel Poppodium Baroeg
Sugar Factory Nachttheater
Summerdance
Summer Darkness
Sweet Vibes Streetparade Zoetermeer
Taras van de Voorde
Theater De Kattendans
The City Is Ours! Festival
The Limit
The Music In My Head
Thunderdome
Time Out Uitgaanscentrum
Timo Rozendal
Tivoli
TodaysArt
Tolhuistuin
Trance Energy
Trouw Amsterdam