Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

doommetal

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

black metal
deathmetal
gothic
metal
nu metal
stonerrock
thrashmetal
white metal

Uitgelicht

Celestial Season

Geschiedenis

Subgenre binnen de metal dat zich kenmerkt door beheerste, soulvolle zang en een langzaam tempo. Beleeft zijn hoogtepunt in het midden van de jaren negentig.
Lees meer...

Celestial Season

Hilversumse band die aanvankelijk doom metal voortbrengt, maar in 1995 het roer radicaal omgooit en onvervalste stonerrock gaat maken. Samen met 7 Zuma 7, Beaver en 35007 behoort Celestial Season tot de top van de vaderlandse stonerrock. Lees meer...

Geschiedenis van Doommetal

Subgenre binnen de metal dat zich kenmerkt door beheerste, soulvolle zang en een langzaam tempo. Beleeft zijn hoogtepunt in het midden van de jaren negentig.

De term doom metal raakt eind jaren tachtig in zwang om groepen als Pentagram, Saint Vitus en het Zweedse Candlemass te typeren. Al deze bands hebben gemeen dat ze flink beïnvloed zijn door Black Sabbath, de groep van zanger Ozzy Osborne, die sinds 1970 aan de weg timmert met donkere, gedragen, maar soulvolle hardrock. In de jaren negentig vieren bands als Type O Negative (VS) en Moonspell (Portugal) onder de noemer doom metal grote successen. Met zijn romantisch karakter weet het genre, in tegenstelling tot veel hardere en rauwere vormen van metal, ook royaal zijn weg te vinden naar het vrouwelijk geslacht.

In Nederland zijn Celestial Season, The Gathering en Orphanage pioniers op het gebied van doom metal. De twee eerstgenoemden starten met doom, maar ontwikkelen zich al vrij snel een andere kant op. Celestial Season transformeert tot een retro/stoner band, terwijl het eigenzinnige The Gathering met een nieuwe zangeres (Anneke van Giersbergen) via gothic metal uiteindelijk uitkomt bij psychedelische postrock. Orphanage daarentegen blijft het ingeslagen muzikale pad al die jaren trouw en maakt nog steeds naam in binnen- en buitenland met een sfeervolle mix van doom en death metal. Anno 2004 zijn er legio Nederlandse bands actief in het genre, maar worden de prestaties van 'de grote drie' vooralsnog niet overtroffen.

Celestial Season The Gathering Orphanage

 

l
 
m
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer