Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

doowop

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

a cappella/vocal groups
gospel
rhythm & blues
rock'n'roll

Uitgelicht

Pee Wee & The Specials

Geschiedenis

Aan rock-'n'-roll, R&B en gospel verwante vocale muziek, waarbij het ritme wordt verkregen door herhaling van onzinwoorden.
Lees meer...

Pee Wee & The Specials

Pee Wee & The Specials uit Castricum speelt meerstemmige Amerikaanse rock en doo-wop uit de jaren vijftig. De Pee Wee in de band is bassist Peter Warniers, in het dagelijkse leven werkzaam in het verzekeringswezen. Zanger Kees Klaasse is redacteur bij het Haarlems Dagblad. Ook zanger/toetsenist Jakob Klaasse (Houseband) maakt ... Lees meer...

Belangrijke acts

Groupies Delite

Belangrijke albums

Alley Oop van Groupies Delite

Geschiedenis van Doowop

Aan rock-'n'-roll, R&B en gospel verwante vocale muziek, waarbij het ritme wordt verkregen door herhaling van onzinwoorden.

Als onderdeel van de rock-'n'-roll en R&B ontstaat eind jaren veertig de zogenaamde vocalgroep. Een groep doorgaans zwarte zangers die ieder een eigen partij zingen, als essentieel onderdeel van het zo onstane groter geheel. De leadzang wordt daarbij ondersteund door ritmisch herhaalde onzinwoorden. Het is dat kenmerk waaraan dit flink aan de gospel verwante genre zijn naam doowop dankt. Van origine wordt de doowop a cappela gebracht, maar met instrumentgebruik komt het ook voor. In de jaren vijftig barsten de grote Amerikaanse steden welhaast uit hun voegen van de doowopgroepen. Het merendeel zal nooit een plaatje opnemen. Die daartoe wel de kans krijgen, zullen doorgaans eendagsvliegen blijken. In de jaren zestig is de populariteit van het genre voorbij.

In Den Haag ontstaat Groupies Delight, een doowopgroep met Trudy Huysdens in de gelederen (die later naam maakt in de groep Champagne) en zanger is Han Blaauw. Tussen 1975 en 1978 brengt de band een drietal singles uit.

Groupies Delite

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer