Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

electronic body music

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

electro
industrial
new wave
underground

Uitgelicht

MeloManics

Geschiedenis

Donkere en grimmige elektronische dansmuziek die zich kenmerkt door harde machinale drums en zware sequencerbassen. Zowel de muziek als de teksten hebben een agressieve, masculiene uitstraling. Ook bekend onder de afkorting EBM.
Lees meer...

MeloManics

MeloManics koppelt synthpop en dance aan stevige rock. De band begint als trio, maar gaat vanaf 2010 verder als duo. Lees meer...

Belangrijke acts

Force Dimension
Grendel

Geschiedenis van Electronic Body Music

Donkere en grimmige elektronische dansmuziek die zich kenmerkt door harde machinale drums en zware sequencerbassen. Zowel de muziek als de teksten hebben een agressieve, masculiene uitstraling. Ook bekend onder de afkorting EBM.

Aan de basis van het geluid van Electronic Body Music staat de muziek die Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF) begin jaren tachtig maakt. Het Duitse duo mengt discoritmes met new wave, punk en Kraftwerk. Midden jaren tachtig wordt deze sound uitgewerkt door Front 242 (België), Skinny Puppy en Frontline Assembly (Canada) en Nitzer Ebb (Engeland). EBM-grondleggers Front 242 koppelen de electro van DAF aan de industriële muziek van Cabaret Voltaire en Throbbing Gristle. De Belgen hebben een paramilitair imago en gaan steevast op het podium gekleed in kogelvrije vesten, een uitstraling die door enkele critici ten onrechte wordt aangezien als gedweep met extreemrechts. In de tweede helft van de jaren tachtig groeit het aantal EBM-bands met voornamelijk fans in Noord-Amerika, Duitsland en België en bands als Poésie Noire, Neon Judgement, Cat Rapes Dog, A Split Second, Insekt, Vomito Negro en The Klinik. De enige Nederlandse band met enige naam in het genre is Force Dimension. Het Belgische Kk Records is een van de toonaangevende labels.

Force Dimension

Electronic Body Music staat aan de basis van de Belgische dancestroming New Beat en de house. Door het opkomen van house en techno is in de jaren negentig minder belangstelling voor EBM. Aan het eind van de jaren negentig komt een nieuwe aanwas aan EBM-groepen die het felle van de techno in hun sound verwerken en daardoor harder en rauwer klinken dan de eerste generatie groepen. De bekendste bands zijn VNV Nation, Suicide Commando en Covenant, gevolgd door acts als Hocico, Feindflug, Davantage en de Nederlandse groep Grendel. EBM wordt regelmatig gedraaid tijdens onder meer gothicfeesten.

Grendel

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

c
 
m
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer