Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

emo

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

alternative
hardcore
indie
metal
new wave
nu metal
straight edge

Uitgelicht

Feverdream

Geschiedenis

Ook wel emocore genoemd. Substroming van hardcore, actueel rond de millenniumwisseling, waarin tekstueel ziel en zaligheid wordt blootgelegd.
Lees meer...

Feverdream

Trio uit Rotterdam dat is geïnspireerd door het rauwe geluid van Steve Albini's Shellac en de meer ingetogen muziek van Karate en Sebadoh. De groep groeit al snel uit tot een spil in de gitaarunderground, zowel in eigen land als elders in Europa. Lees meer...

Geschiedenis van Emo

Ook wel emocore genoemd. Substroming van hardcore, actueel rond de millenniumwisseling, waarin tekstueel ziel en zaligheid wordt blootgelegd.

Emocore - in de volksmond: emo - is een substroming van de hardcore (de gitaarvariant), die eind jaren tachtig, 20ste eeuw ontstaat. Het onderscheidt zich van andere vormen van hardcore door in de teksten de nadruk niet te leggen op de boosheid, maar op het intellectuele, het poëtische en vooral het emotionele. De muziek van emobands is daarbij minder snel en agressief, harmonieuzer en melodieuzer. De zanger schreeuwt niet, maar zingt getergd, juist net tegen het schreeuwen aan. Wel dragen emocore bands de anti-commerciële houding van de hardcore hoog in het vaandel. Muziek gemaakt voor geld kan nooit oprecht zijn en wat niet oprecht is, is zonder ziel en dus emotie. Emocore ontstaat in de loop van de jaren negentig. Lange tijd staat de term meer voor een gevoel dan voor een nauw omschreven genre. Sommige emobands brengen snoeiharde hardcore, waarbij de longen uit het lijf worden geschreeuwd (de zogenaamde screamo, zoals Fugazi). Anderen incorporeren elementen uit de gitaarrock (het melodieuze), de progressieve rock (het technisch hoogstaande) of de psychedelica (lange, ontaardende nummers). Aan het begin van het nieuwe millennium is emo een populaire alternatieve muziekstromingen. Omdat die zich eerder laat duiden in de teksten dan de muziek ontstaan er termen als emopop (b.v. Weezer), emometal (Quicksand) en emorock (Sunny Day Real Estate).

Het in 1997 opgerichte Face Tomorrow is een van de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordigers van de emocore. De Rotterdamse band met kernleden Aart Steekelenburg (gitaar), Marc Nolte (gitaar) en Sjoerd Van De Knoop begint met pure hardcore, waar echter al snel steeds meer melodie en gevoel insluipen. Dat levert een steeds groter groeiende schare fans op, in zowel eigen land als het buitenland. In 2001 wint de band de Grote Prijs van Zuid-Holland en de publieksprijs tijdens de finale van de Grote Prijs van Nederland. In 2002 verschijnt - na enkele uitgaven in eigen beheer - het debuutalbum For Who You Are, staat de band op Lowlands en wordt de groep genomineerd voor een Essent Award. Het jaar daarop volgen optredens in Engeland en Duitsland.

Face Tomorrow

Eveneens uit Rotterdam en anno 1996 is Feverdream, een trio rond René Van Lien (gitaar, zang), Saskia Van Bodegom (basgitaar, zang) en Arnold Van De Velde (drums, zang). Geïnspireerd door het rauwe geluid van Steve Albini's noiseband Shellac verschijnt in 1999 hun album Pretend That It's Forever. Het tweede album The Sky Is Full Of It (2001) brengt ook akoestische nummers, die vooral refereren aan Amerikaanse bands als Karate, Sebadoh en mede-instigator van de emocore, Fugazi. Tekstueel en qua zangstijl draagt Feverdream zeker elementen van de emo in zich, maar zeker niet alleen maar. Op derde album Future Directions (2003) zijn de composities meer uitgewerkt en songgericht dan ooit tevoren. Zeker zijn er nog elementen van voornoemde bands in het geluid terug te vinden, maar Feverdream is nu vooral erg eigen. Dankzij contacten met geestverwanten in Europa kan Feverdream tournees regelen door Italië, Sicilië, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland en Duitsland.

Feverdream

Het zich in mysteries hullende The Spirit That Guides Us komt, zoveel is zeker, deels uit Holland (in het bijzonder muzikanten uit de stal van het label Sally Forth), deels uit Scandinavië en heeft het mengen van muziekgenres hoog in het vaandel staan. Hun emocore bevat naast hardcore en melodieuze alternatieve gitaarrock ook elementen van new wave en progressieve rock, alsmede het dromerige en uitgesponnen karakter van de postrock. Debuut Sand, The Barrier (2001) ontvangt wereldwijd goede kritieken.

The Spirit That Guides Us

 

0
 
a
 
g
 
m
 
q
 
u
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer