Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

industrial

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

alternative
avant-garde
big beat
electronic body music
gothic
indie
metal
noise

Uitgelicht

Grendel in 2007

Geschiedenis

Extreme, elektronische muziek die eind jaren tachtig opkomt en gekenmerkt wordt door machinale beats en snerpende, metaalachtige geluiden.
Lees meer...

Grendel

Grendel is vernoemd naar een personage uit de Britse mythologie Beowulf. Het duo is een van de weinige Nederlandse groepen die internationaal veel waardering oogsten met hun stevige combinatie van industrial en EBM. Lees meer...

Belangrijke acts

Grendel
Nerve
Transpunk

Geschiedenis van Industrial

Extreme, elektronische muziek die eind jaren tachtig opkomt en gekenmerkt wordt door machinale beats en snerpende, metaalachtige geluiden.

Eind jaren zeventig ontstaat vanuit de Britse punk het genre noise. Centraal daarin staat het maken van geïmproviseerde geluidscollages, door onconventioneel gebruik van conventionele muziekinstrumenten, maar ook van stofzuigers, platenspelers, boormachines en het gebruik van vervorming. Belangrijke namen zijn het Britse Throbbing Gristle (1975-1981) en Einstürzende Neubauten (1980-heden) uit Berlijn. Uit hun trommelvliessplijtende collages ontstaat halverwege de jaren tachtig de electronic body music, waarin de lawaaicollages op maat gesneden worden geplaatst, op een basis van vervormde gitaren en elektronisch gegenereerde, uiterst repetitieve, tegen militaire marsritmes aanhangende beats. Electronic Body Music (EBM) is eind tachtig even dé muziek van de underground met groepen als Front 242 (België), Frontline Assembly (Canada), Nitzer Ebb (Engeland) en The Force Dimension (Nederland). Al snel raakt de nieuwe benaming industrial in zwang. Echt doorbreken doet het genre als zodanig niet, maar combinaties met grindcore, metal, breakbeat, dub, jazz en pop leiden wel tot succesvolle combinaties. Het Amerikaanse Ministry is met hun album In The Land Of Rape & Honey uit 1988 de grondlegger. Het extreem klinkende minialbum Broken van Nine Inch Nails belandt in 1992 bovenaan de albumlijst van Billboard en het eveneens Amerikaanse Consolidated haalt in hetzelfde jaar met het poppy You Suck zelfs de Nederlandse hitparade.

Pure industrial is tegenwoordig een zeer marginaal genre. De term wordt voornamelijk gebruikt voor bands in ongeacht welk genre, die een donker geluid hebben, met een scherp machinaal randje. In afgezwakte vorm heeft het geluid van industrial (machinale, scherpe geluiden) zijn weg gevonden in nagenoeg ieder genre. Recente Nederlandse bands die met name actief zijn in België en Duitsland zijn Malochia (1992-2002) en Grendel (1997-heden).

Malochia Voltage Control Grendel

In Nederland wordt baanbrekend werk verricht door het vanuit Friesland opererende duo Nerve, bestaande uit Tom Holkenborg en Engelsman Phil Mills, dat als een van de weinige Nederlandse industriële metalacts internationaal succesvol is. Het optreden van Nerve tijdens het Noorderslagfestival in 1993 betekent de doorbraak. Binnen een half jaar speelt het duo - beide heren op gitaar terwijl er een tape met loops meeloopt - op alle grote festivals in Europa en krijgt de band waardering van buitenlandse genregenoten. Er zullen twee cd's verschijnen. Holkenborg gaat vervolgens verder met diverse soloprojecten, waaronder Junkie XL.

Nerve Junkie XL

Transpunk is een Zuid-Limburgs vijftal - kernleden René Savelsberg (gitaar, zang), Hans Peltzer (gitaar), Jan Sluijsmans (bas) en Patrick van den Heuvel (drums) - dat sinds 1994 hun naar metal neigende muziek doorspekt met tal van andere stijlen, waaronder grunge, death metal en industrial. De groep staat al kort na de oprichting op belangrijke festivals als Dynamo Open Air en Pinkpop. Debuut Champagne Pigs (1996) wordt op lovende kritieken onthaald. Daarnaast sleept Transpunk tijdens de Grote Prijs van Nederland de prijzen van 'beste live-act' en 'meest vernieuwende band' in de wacht en staat men in 1997 op Noorderslag. De band tourt ook door België, Frankrijk en Duitsland.

Transpunk

 

g
 
h
 
j
 
k
 
l
 
n
 
r
 
x
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer