Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

musical

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

amusementsmuziek
muziektheater
rockopera

Uitgelicht

Pearl Jozefzoon

Geschiedenis

Toneelvoorstelling of film waarin zang, dans, muziek en verhaal één geheel vormen.
Lees meer...

Pearl Jozefzoon

Pearl Jozefzoon is een zangeres met haar roots in de gospelmuziek en R&B. In 2011 krijgt zij landelijke bekendheid door haar deelname aan het programma The Voice Of Holland. Lees meer...

Geschiedenis van Musical

Toneelvoorstelling of film waarin zang, dans, muziek en verhaal één geheel vormen.

Theater is een kunstvorm waarin live op een podium, ten overstaan van publiek, toneelspelers een verhaal brengen, met een combinatie van dia- en monologen, zang, dans, muziek en non-verbale, lichamelijke uitdrukking. Afhankelijk van welke van deze elementen de overhand hebben onderscheidt men diverse vormen van theater. Als het verhaal enkel uitgebeeld wordt met dans, spreekt men van ballet. Wordt enkel non-verbale communicatie gebruikt, spreekt men van mime. Opera is een vorm waarin muziek de overhand heeft en de spelers hun woorden op kenmerkende, tot de klassieke muziek behorende wijze zingen; daarbij ondersteund door een klassiek orkest. Musical zit hier dicht tegenaan. Het begrip musical duikt voor het eerst op in het midden van de 19e eeuw en wel als musical comedy. Het was de showvorm waarin men van klassiek (operette) opverstapte op lichte muziek. In de jaren twintig van de volgende eeuw vindt de musical zijn vorm, waarin zang, dans en verhaal één geheel vormden. De New Yorkse straat Broadway groeit uit tot dé musicalboulevard. Nederland maakt kennis met de musical na de Tweede Wereldoorlog, met het door Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink geschreven Heerlijk Duurt Het Langst (1965). Het is echter Joop van den Ende die de musical zijn plaats geeft in het Nederlands uitgaanswezen. Hij produceert samen met het Amsterdamse theater Carré in 1987 de eerste grootschalige musical in Nederland: Cats. Hiervoor worden de productiemedewerkers en decors uit Amerika gehaald, zodat de show er precies hetzelfde uitziet als het origineel op Broadway. Successen als The Phantom of the Opera, Les Miserables en Cyrano volgden.

Annie M.G. Schmidt Harry Bannink

Het verschil tussen musical en muziektheater is dat er bij de musical geen muzikanten op het podium staan, maar enkel acteurs, zangers en/of dansers. Films waarin men het verhaal brengt met zang, dans en muziek heten ook musicals. Het verhaal dat middels de musical gebracht wordt, is vaak gebaseerd op een boek.

Jenny Arean, geboren Johanna Klarenbeek, ziet op haar veertiende Wim Sonneveld optreden en weet vanaf dat moment wat ze wil: het toneel op. In 1960, op haar zeventiende, doet ze auditie bij het ABC-cabaret van Wim Kan en zijn vrouw Corrie Vonk en wordt aangenomen. Aangeraden wordt haar naam in Jenny Arean te veranderen. Ze weet het al snel te schoppen tot veelgevraagde musicalster, die vanaf 1963 ook speelt in toneelproducties en, vanaf de jaren zeventig, tv-series. In de jaren tachtig begint ze met het maken van eigen theaterprogramma's. Eerst met Ischa Meijer, met wie ze op dat moment een relatie heeft, later solo. Vooral in de jaren negentig brengt Arean albums uit met de liedjes uit haar shows. Toch stamt het liedje waarmee ze haar hele leven geassocieerd zal blijven al uit 1997: Vluchten Kan Niet Meer. Een duet met Frans Halsema, geschreven door Annie M.G. Schmidt (tekst) en Harry Bannink (muziek) en een hitsucces.

Jenny Arean Frans Halsema

Omdat Jasperina De Jong (1938) graag balletdanseres wil worden, neemt ze in 1953 lessen bij de balletschool van de Nederlandse Opera. Als ze na balletles staat te zingen onder de douche, vragen anderen haar waarom ze niet gaat zingen. Een combinatie van dans, zang en theater lijkt De Jong wel wat. Eind jaren vijftig doet ze auditie bij het Lurelei Kabaret en wordt aangenomen. Na in de jaren zestig vooral met deze theatergroep actief te zijn geweest, staat ze in 1970 met haar eerste one-womanshow in het theater, De Jasperina Show, waarvan ook een plaat verschijnt. Als na nog enkele succesvolle shows in 1985 haar levenspartner overlijdt, stopt ze met theater en begint zich op een filmcarrière te richten. Vanaf 1994 is er echter weer, als zangeres, en met o.a. de musicals Lang Leve De Opera! (1995), Heerlijk Duurt Het Langst (1998) en Marlene Dietrich (2002).

Jasperina de Jong

Bill van Dijk brengt zijn jeugd door in Australië, Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Zijn opleiding volgt hij begin jaren zeventig aan de afdeling musical en revue van theaterscholen in Amsterdam en Londen. Meteen na zijn afstuderen wordt Van Dijk opgenomen in de internationale cast van de musical Hair. In het theater speelt hij onder meer in Godspell, Een Kannibaal Als Jij En Ik (1975) en Dear Fox. Tevens speelt Van Dijk in de spraakmakende musical Ik, Jan Cremer. Ook is hij te zien in Evita, uitgevoerd door de musicalafdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Op het witte doek vertolkt Van Dijk een hoofdrol in de verfilming van Gerard Reve's boek Lieve Jongens en speelt hij mee in Hoge Hakken Echte Liefde. In de jaren tachtig speelt de man met de bariton in de musical Evita, waar hij Che Guevara vertolkt. In de jaren negentig staat Van Dijk in de theaters met o.a. de musicals Dear Fox, Les Miserables en Cyrano. De laatste wordt met hem ook in New York op Broadway uitgevoerd. Van Dijk blijft naast een carrière als zanger, actief in musicals.

Bill van Dijk

Zijn bovengenoemde namen al vroeg actief in het theater, Danny De Munk maakt als twaalfjarige zijn debuut in een speelfilm, Ciske de Rat. De door hem gezongen titelsong van de film, Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen, wordt een grote hit. Als een miniuitvoering van André Hazes wordt De Munk in één klap tieneridool en hartenbreker van vele pubermeisjes. Ook de opvolger Mijn Stad wordt een grote hit en bezorgt hem een sterstatus op zeer jonge leeftijd. Tot aan de jaren negentig werkt De Munk aan zowel een zang- als filmcarrière. In 1991 doet hij auditie voor een rol in de groots opgezette musical Les Misérables en wordt aangenomen. De musical wordt een enorm kassucces en blijft meer dan een jaar te zien in het theater. Vanaf dan heeft De Munk drie routes te volgen: het blijven maken van muziek (o.a. de cd Danny, 1995), het spelen in films (All Stars, 1997), en het vertolken van rollen in musicals (o.a. Cyrano de Bergerac, (1992-94), De Tijdaffaire (1998), Blood Brothers (1998) en Titanic, (2001)).

Danny de Munk

Jim de Groot (1972) is de zoon van Boudewijn en droomt er al op jonge leeftijd van acteur te worden. Zo schrijft hij op de middelbare school in Amsterdam met medestudent Arnon Grünberg toneelstukken. In 1988 maakt hij zijn tv-debuut in de serie Spijkerhoek, die tot 1993 op de televisie is te zien. In 1990 heeft hij een bijrol rol in de film Vincent en Theo, die over het leven van de schilder Vincent van Gogh gaat. Voor zijn rol van John Lennon in de musical Nilsson (1998, waarin ook o.a. Bill van Dijk), krijgt Jim lovende kritieken. In datzelfde jaar staat hij in de zogenaamde 30th Anniversary jubileumuitvoering van Hair, die door heel Europa trekt. Naast musicals blijft Jim actief op tv. Daarnaast heeft hij een eigen band, Babyface Armstrong, waarin hij zingt en gitaar speelt.

Jim de Groot

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

d
 

 

n
 
t
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer