Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

poppunk

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

alternative
oi!
punk
skatepunk

Uitgelicht

The Riplets

Geschiedenis

Mengeling van punk en powerpop, die in het midden van de jaren negentig zeer populair wordt.
Lees meer...

The Riplets

Meidenband uit Rotterdam die vrolijke pretentieloze punkpop speelt met teksten over lol maken, vakantie en (ex-)vriendjes. Met hulp van leden uit de Travoltas brengen ze in 2002 hun debuutplaat uit. Lees meer...

Geschiedenis van Poppunk

Mengeling van punk en powerpop, die in het midden van de jaren negentig zeer populair wordt.

Hoewel punk in de Verenigde Staten al vanaf de vroege jaren zeventig aanwezig is en met The Ramones, Blondie en The Dead Kennedies zeer succesvolle vertegenwoordigers voortbrengt, is de impact ervan niet zo groot als eind jaren zeventig in Engeland. Grootschalige waardering voor harde gitaarmuziek is er wel begin jaren negentig als de grunge opkomt. Als na vijf jaar grunge het nieuwtje er vanaf is, grijpen de Amerikaanse alternatieve muziekfans massaal terug naar de punk. Die revival komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al vanaf de vroege jaren tachtig zijn er bands actief met het zandstralen van jaren zeventig punk (resultaat: hardcore) en het mixen van die punk met metal (o.a. betonpunk en grindcore). Met dit verschil dat het publiek in de jaren negentig inhaakt op punk als muziekgenre en niet als politieke en/of sociaal-maatschappelijke tegenbeweging. Dat laatste zorgt ervoor dat midden jaren negentig de punk probleemloos gekoppeld kan worden aan het melodieuze van de alternatieve gitaarrock. Gespeeld door hippe, zongebruinde mooie jongens, met teksten over plezier, vertier en meisjes brengt deze gelikt geproduceerde en als poppunk aangeduide stroming het tot hoge posities in de hitparades.

Punkbands die hun pijlen direct op hitsucces richten zijn er in Nederland niet. Wel zijn erg bands die na een uitermate ruig begin steeds melodieuzer en toegankelijk worden. Bijvoorbeeld het Nijmeegse Bambix, dat in eigen land nauwelijks opgepikt wordt, maar in het buitenland redelijk succesvol is. Van Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland tot aan Brazilië aan toe - alwaar men geregeld live te zien is op tv-station MTV Brasil. De muziek van de Travoltas, met als kernleden Vincent Koreman (gitaar) en Perry Leenhouts (drums, zang), is te omschrijven als een kruising tussen de Beach Boys en de Ramones, gestoken in een jaren '90 jasje. Als in 1995 de cd Sex 'n' Drugs 'n' Anarchy verschijnt, heeft het Haarlemse Human Alert er al vijf jaar opzitten. De cd verzamelt de vele singles en cassettes die de band tot dan in razend tempo heeft uitgebracht. Singles uitbrengen blijft een kenmerk van de band, al verschijnen er ook volwaardige albums. De band blijft gestaag singles en platen uitbrengen. Undeclinable Ambuscade wordt in 1992 opgericht door Jasper Vergeer (zang), Jorg Smeets (drums) en Skanne van Selst (bas). Helmer Lathouwers wordt de gitarist. Via chaotische en hilarische optredens maakt de band naam. Na het eerste plaatwerk in eigen beheer, kan de band optredens verzorgen op Pinkpop, Dynamo Open Air en Lowlands. Met een platencontract bij punkgigant Epitaph werkt de band vanaf 1997 aan internationaal succes in Europa. Hun in aanvang chaotische, niet van persiflages gespeende punk wordt daarbij steeds meer gestroomlijnd en poppy. In 2000 wordt de bandnaam ingekort tot Undeclinable.

Bambix Travoltas The Undeclinables Human Alert

Extreme muziekgenres hebben de eigenschap steeds extremer te worden. Gevolg daarvan is dat bands die naar het verleden teruggrijpen, niet meer onder dezelfde noemer worden ingedeeld. Zo was bijvoorbeeld de muziek die Amerikaanse band The Ramones in de jaren zeventig speelde pure punk (hard, onstuimig en a-melodieus), terwijl diezelfde muziek nu bij terugbeluistering - dertig jaar later - heel poppy en toegankelijk blijkt. Zo kan het dat de Nederlandse meidenband The Riplets, wiens muziek sterk op die van The Ramones geënt is, ook als punkpop wordt gezien. Dit sinds 1998 bestaande Rotterdamse viertal staat al in het voorprogramma van Dee Dee Ramone, Dead Moon, The Donnas en Travoltas voordat debuutplaat Rock 'n Roll Beat (2002) verschijnt, geproduceerd door Vincent Koreman en Perry Leenhouts. De plaat vol vrolijk getinte rammelpunk wordt onwaarschijnlijk goed ontvangen, wat de band naast Nederland door België, Duitsland, Denemarken en zelfs de Verenigde Staten doet toeren. In 2004 verschijnt tweede plaat Love Special Delivery Boy.

The Riplets

 

d
 
j
 
l
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer