Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

psychobilly

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

punk
rock'n'roll
rockabilly

Uitgelicht

Asmodeus

Geschiedenis

Niet van humor gespeende mengvorm van punk met rockabilly.
Lees meer...

Asmodeus

Amsterdamse psychobillyband die veelvuldig rondtourt in Europa, maar ook een aantal albums uitbrengt. De songteksten zijn vooral geïnspireerd op horrorthema's vol weerwolven, demonen en nachtmerries. Asmodeus behoort samen met Milwaukee Wildmen en Batmobile tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de psychobilly in Nederland. Lees meer...

Belangrijke albums

Bambooland van Batmobile

Geschiedenis van Psychobilly

Niet van humor gespeende mengvorm van punk met rockabilly.

Rockabilly is een begin jaren vijftig, 20ste eeuw ontstane mix van country & western met rhythm & blues. In de jaren tachtig maakt het genre een revival door, niet alleen de muziek, maar ook de modeverschijnselen uit de jaren vijftig als leren jasjes, cowboylaarzen en vetkuiven. Met deze revival beginnen undergroundbands het genre te koppelen aan de energie en uiterlijke stijlkenmerken van de punk (kleding, platenhoezen, e.d.). Het resultaat: psychobilly. Niet van (zieke) humor gespeende muziek, die te extreem was voor het grote publiek en te non-conformistisch voor de gemiddelde liefhebber van rockabilly en daardoor altijd underground is gebleven.

De eerste en meest vooraanstaande Nederlandse groep in het genre is Batmobile, in 1983 opgericht. In 1985 verschijnt de eerste mini-elpee, een energieke plaat die in het teken staat van de staande bas, het minimale drumstel en de tjingelende gitaar. Na de eerste volwaardige plaat in 1987 gaat de groep op tournee door West-Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Engeland. Met volgende platen weet de qua idioom nogal eenduidig blijvende groep populair te worden tot in Amerika en Japan aan toe. In 2001 verschijnt op een Japans label de dubbel-cd A Tribute To Batmobile, een, zoals de titel al aangeeft, ode aan Batmobile, door 33 bands uit nagenoeg de hele wereld. Milwaukee Wildmen bestaat uit Spineless (gitaar, zang), Hitman (drums) en Ralph 69 (bas, zang) en komt in 1994 voort uit de rockabillygroep Timberoaks. Deze Brabantse groep koppelt psychobilly aan metal en hardcore. In 1995 verschijnt debuut Hard Times op het gezaghebbende label Tombstone, maar die plaat wordt als iets te heavy bestempelt door de gemiddelde liefhebber van het psychobillygenre. Met latere platen weet de band echter de juiste balans te vinden met hun zogenaamde 'new school psychobilly' en tourt naar aanleiding daarvan door heel Europa en Finland en doet concerten in Los Angeles. Asmodeus wordt in 1992 opgericht. De naar een duivel vernoemde band speelt naar eigen zeggen de muziek die Elvis nu gespeeld zou hebben, als hij nog in leven zou zijn. Dat betreft dan psychobilly die sterk beïnvloed is door metal. In twee cd's tijd - Psycho on Hell's Request (1995) en Diggin'up the King (1998) - is Asmodeus tot in België, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Engeland bekend. In 2004 verschijnt op Tombstone Diabolique Royale.

Batmobile Milwaukee Wildmen Asmodeus

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

a
 
c
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer