Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

rockabilly

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

country
Indo-rock
psychobilly
rhythm & blues
rock'n'roll

Uitgelicht

Geschiedenis

Een in het begin van de jaren vijftig van de 20ste eeuw ontstane mix van country & western met rhythm & blues die te beschouwen is als een oervorm van de rock 'n' roll.
Lees meer...

Jzzzzzp

Haarlemse jumpjazz-formatie in de stijl van Louis Jordan en Slim & Slam. Het debuutalbum Vledder Bop (2004) zorgt voor veel optredens op feesten, jazz- en bluesfestivals, kroegen en het clubcircuit. De band speelt ook in België, Duitsland, Zwitserland en Denemarken. In 2007 haalt Jzzzzzp de dan tachtigjarige Amerikaanse rock-'n-rollpionier Big ... Lees meer...

Geschiedenis van Rockabilly

Een in het begin van de jaren vijftig van de 20ste eeuw ontstane mix van country & western met rhythm & blues die te beschouwen is als een oervorm van de rock 'n' roll.

Rockabilly ontstaat begin jaren vijftig in de Verenigde Staten als mix van de blanke country & western met de zwarte rhythm & blues. De enkel door blanken gespeelde rockabilly is het genre dat de als typisch zwart te boek staande ritmes voor een wit publiek toegankelijk maakt. Oorspronkelijk wordt het gespeeld op een elektrische gitaar en een staande, akoestische bas. De bas wordt bespeeld door de snaren op te trekken en te laten terugschieten, zo ritmisch dat drums soms overbodig zijn. De gitaarstijl sluit aan bij het ritmische slagspel van de bluesmannen en het virtuoze gesoleer van de jazzgitaristen. Dat ritme is nerveus springerig. Over de zang zit een galmeffect. Aan het eind van de jaren vijftig is door de snelle ontwikkeling en de invloed van andere stijlen de rock 'n' roll een feit. Rockabilly raakt daardoor uit de mode, om pas in de jaren tachtig een revival te beleven. Popgroepen beginnen dan niet alleen met het authentiek uitvoeren van het genre (staande bas, elektrische gitaar), maar dikken als gimmick ook modeverschijnselen uit de jaren vijftig als leren jasjes, cowboylaarzen en vetkuiven aan.

Begin 1984 richten Roy Piket (drums, zang) en Jeroen van Halem (bas) in Zwolle de Rumble Cats op. Aanvankelijk speelt men uitsluitend rockabillycovers, later eigen materiaal. Zoals de single Baby Won't You Stay uit 1989, die landelijke bekendheid genereert. En het debuut Soaking In A Hot Tub, die onder productionele leiding van Thé Lau een jaar later verschijnt. De groep is dan allang niet meer een puristisch rockabillyclubje, en incorporeert allerhande rock & roll-, swing- en jive-varianten. Op volgende platen - waarvoor men zich o.a. laat bijstaan door Hans Dulfer en René van Barneveld - zal het idioom alleen maar breder blijken, met rhythm & blues, country-boogie en western-swing. Het brengt de band tot België, Duitsland, Frankrijk, Polen en Groot-Brittannië aan toe. Mischief! is een Utrechts trio rond Pat (bas, zang) en Daze (gitaar, zang) v.d. E en Richard V. (drums) dat een mix van rock 'n' roll, rockabilly en country speelt. De band is opgericht in 1993 en heeft sindsdien in o.a. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië gespeeld. Live at the Cruise Inn is een liveplaat, waarop collega-band The Reno Brothers ook is vertegenwoordigd. Mischief! is een van de vele rockabillyacts in Nederland die actief zijn in een volledig eigen, internationaal circuit - met aparte labels, concertzalen, festivals en bladen. Daar maken sinds begin jaren negentig ook de Utrechtse Hillbilly Boogiemen deel van uit, inclusief bijprojecten als Brothers Outlaw, Grand Ole Country en Blue Grass Boogiemen. Bart van Strien (banjo, bluesharp, guitar, viool, zang), Arnold Lasseur (mandoline, (steel)gitaar, zang), Aart Schoevers (bass, zang) en Robert Jan Kanis (gitaar, drums, zang) brengen een mix van bluegrass, honkytonk en rockabilly en loepzuivere, vierstemmige zang. De band is zeer populair in Amerika, waar dan ook geregeld wordt opgetreden. Ook de Barnstompers zijn populair overzee. Deze in 1991 opgerichte band rond Kees Stiger (gitaar, zang), Rutger Berends (drums), Erwin Meijdam (gitaar, zang) en Jeroen Haagedoorn (bas, zang) richt zich met name op country-boogie, western-swing en rockabilly. Verzamelnaam: swingbilly. Naast Amerika tourt de band ook door België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Spanje, Wales, Zweden en Zwitserland.

The Rumble Cats Hillbilly Boogiemen The Barnstompers

 

e
 
j
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer