Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

rockopera

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

musical
muziektheater
rock
symfonische rock

Uitgelicht

THE ROCK FiLES in 2017

Geschiedenis

Album of concert van een rockband met een verhalend karakter.
Lees meer...

The Rock Files

THE ROCK FiLES (TRF) brengt in 2011 het conceptalbum A LiFE ON EARTH uit. De rockopera is geschreven door Adjan Emmen en vertelt het levensverhaal over geboorte en verlangen, maar ook van diepe wanhoop en destructie die zeer geleidelijk over gaan in genezing en hoop. De muziek is oorspronkelijk geschreven ... Lees meer...

Belangrijke acts

Ayreon
Cirrha Niva
Kayak

Geschiedenis van Rockopera

Album of concert van een rockband met een verhalend karakter.

In 1967 waaiert rock uit in vele subgenres. Een deel van de muzikanten, met name die met een verleden op het conservatorium, zoekt verdieping door leentjebuur te spelen bij de klassieke muziek. De grootste hit van dat jaar, A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum, citeert openlijk Air On A G-string van Johann Sebastian Bach. The Beatles maken op hun album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band gebruik van een orkest en wekken de indruk dat de plaat een songcyclus vormt en één doorlopend verhaal vertelt. Ook The Kinks (Village Green Preservation Society), The Pretty Things (SF Sorrow) en The Moody Blues (Days Of Future Past) maken zo'n conceptalbum. The Who gaat in 1969 nog een stap verder. Gitarist Pete Townshend schrijft een doorlopend verhaal op muziek van ruim anderhalf uur. Met de tragische levensgeschiedenis van Tommy (een doofstom jongetje dat fantastisch overweg kan met de flipperkast) is de eerste rockopera geboren. Velen volgen. Om hun verhaal kracht bij te zetten halen muzikanten er kostuums en décors bij en ontstaat er een volledig gechoreografeerde show. Bekende titels: Hair (Ragni & Rado), Jesus Christ Superstar (Andrew Lloyd Webber) en The Wall (Pink Floyd). Tegenwoordig hebben alle grote stadionconcerten wel elementen uit de grote rockopera's: ingestudeerde danspasjes, een doorlopende verhaallijn, vuurwerk. De videoclip biedt vanaf de jaren tachtig bovendien talloze mogelijkheden theatrale elementen in de muziek uit te vergroten en zo nodig over meerdere clips uit te spreiden.

In Nederland duurt het tot 1980 voordat de symfonische rockgroep Kayak zich waagt aan een dergelijk ambitieus project. De suite Merlin is dan ook nog maar een aanzet tot een rockopera. Als de platenverkoop tegenvalt, belandt het idee op de plank. In 2003 brengt de groep echter alsnog Merlin - Bard of the Unseen uit. De groep heeft het werk nogmaals opgenomen en met een flink aantal nummers uitgebreid tot een volledige rockopera, die wordt begeleid door een orkest en gezongen door drie vocalisten. Op het album combineert Kayak symfonische rock, Keltische elementen, moderne musical en klassieke muziek. Tegelijk met de release van de plaat start de band met een theatertournee. De concerten gaan vergezeld van videobeelden, dansers en speciale effecten.

Kayak

Multi-instrumentalist Arjen Lucassen (ex-Vengeance) maakt vanaf 1994 als Ayreon conceptplaten waaraan verschillende vocalisten meewerken, die ieder een rol vertolken. Hij werkt daarvoor samen met nationale en internationale sterren als Lenny Wolf (Kingdom Come), Edward Reekers (Kayak), Jan-Chris de Koeijer (Gorefest), Barry Hay (Golden Earring),. Anneke Giersbergen (The Gathering), Sharon den Adel (Within Temptation), Fish, Thijs van Leer (Focus), Ton Scherpenzeel (Kayak, Camel), Jacqueline Govaert (Krezip), Russell Allen (Symphony X), Floor Jansen (After Forever), Ken Hensley (Uriah Heep), Jeroen Goossens (Pater Moeskroen) en metalkoning Devin Townsend, met wereldwijd succes.

Ayreon

In het kader van Marlboro Flashbacks, een concertserie waarin Nederlandse bands in de huid kruipen van een andere artiest en enkel diens werk coveren, geeft de prettig gestoorde en grofgebekte punkrockband Raggende Manne in 1998 een eigen, Nederlandstalige en niet van humor en chaos gespeende interpretatie van oer-rockopera Tommy van The Who. De in de jaren negentig opgerichte metalband Cirrha Niva brengt in 2000 Liaison De La Morte uit. De muziek van deze conceptplaat wordt live gepresenteerd met een theatrale rockopera, in samenwerking met gastmuzikanten, kunstenaars en vormgevers. Engelse en Franstalige teksten vertellen het verhaal van een oude man (gespeeld door bandzanger Arnold Kloek) die verlangt naar zijn overleden vrouw (gespeeld door bandbassiste Liselotte Hegt).

Cirrha Niva De Raggende Manne

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer