Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

stonerrock

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

acidrock
doommetal
grunge
hardrock
metal

Uitgelicht

Spoiler

Geschiedenis

Ook wel kortweg stoner genoemd. Subgenre binnen metal, ontstaan in de vroege jaren negentig, waarin de gitaarriffs uit de hardrock van de jaren zeventig en het psychedelische element van de acid rock worden gekoppeld aan het ongepolijste, rauwe gitaargeluid van de grunge.
Lees meer...

Spoiler

Spoiler is een rockband uit Utrecht die een combinatie speelt van hardrock, grunge en stoner met een opvallend gebruik van koortjes. Lees meer...

Geschiedenis van Stonerrock

Ook wel kortweg stoner genoemd. Subgenre binnen metal, ontstaan in de vroege jaren negentig, waarin de gitaarriffs uit de hardrock van de jaren zeventig en het psychedelische element van de acid rock worden gekoppeld aan het ongepolijste, rauwe gitaargeluid van de grunge.

De eerste exponent van het genre in Nederland is Beaver, een Amsterdamse band rond Roel Schoenmakers (gitaar, zang) en Eva Nahon (drums), die wodt opgericht in 1989 en dus ouder is dan de term stoner zelf. Opmerkelijk is dat twee leden uit de oerbezetting, Scott Reeder en Guy Pinhas, later zullen opduiken bij respectievelijk Kyuss en The Obsessed, twee Amerikaanse bands die tot de top van het stonergenre zullen gaan behoren. Omdat men contact heeft gehouden, kan het fanatiek optredende Beaver in 1995 in het voorprogramma van het succesvolle Kyuss staan. In 1996 verschijnt het debuut, dat redelijk wordt ontvangen. Ex-Kyuss-gitarist Josh Homme werkt vanaf datzelfde jaar aan zijn Queens Of The Stone Age-project - een band die zal uitgroeien tot de populairste stoneract - waarbij ook Nahon en Beenhakker even betrokken zijn. In 1998 verschijnt er op een Amerikaans label een split-EP van Beaver met deze band. Zelf tourt Beaver ondertussen flink door Europa, vaak met collegastoners Celestial Season, 7Zuma7 en 35007, en brengt de band, voordat die in 2003 ophoudt te bestaan, drie goed ontvangen platen uit.

Beaver Celestial Season 7Zuma7 35007

Halverwege de jaren negentig, nadat Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden internationaal naam hebben gemaakt, is de rage rond grunge voorbij. Een aantal bands gaat op zoek naar iets nieuws en koppelt het ongepolijste, rauwe gitaargeluid van de grunge aan de gitaarriffs van jaren zeventig hardrockbands en het psychedelische tripelement van de acid rock. Het resultaat: muziek die kamerbreed is, loodzwaar en ernstig groovend. Qua imago flirt men met de drugskant van de psychedelica, sexy vrouwen en blinkende, met slangen en doodskoppen uitgedoste auto's en motoren. Genrenaam: stoner of stonerrock. Naast het al eerder genoemde Kyuss zijn de belangrijkste internationale bands Monster Magnet (dat al stoner maakte lang voordat de term bestond), Nebula en Fu Manchu.

Celestial Season is een Hilversumse band rond oerleden Olly Smit (gitaar) en Jason Kohnen (basgitaar) die aanvankelijk doom metal voortbrengt, maar in 1995 het roer omgooit en onvervalste stonerrock gaat maken. Dit gaat aanvankelijk gepaard met de nodige bezettingswijzingen, waarop Eva Nahon (drums) van Beaver een tijd steun biedt als invalster. In 1997 verschijnt dan eindelijk de vierde plaat, maar min of meer het stonerdebuut Orange. Fans van het eerste uur haken af, maar de band zal bij een nieuw publiek succesvol worden. Er verschijnen nog twee platen en er wordt flink getourd in Europa, alvorens de band in 2002 aankondigt te stoppen. Jason Kohnen is dan al actief met zijn Bong-Ra.

Celestial Season Bong-Ra

7Zuma7 wordt in 1995 in Eindhoven opgericht rond kernleden Jacco van Rooy (drums), Jerry van Eijck (zang, gitaar) en John Peate (gitaar). In eigen beheer wordt in 1997 een titelloze 10" mini elpee uitgebracht, voorzien van glitterhoes en meerdere kleuren vinyl. Met het eerste volwaardige album, Deep Inside... (1990) groeit de erkenning bij de vaderlandse pers. De groep meet zich bewust een 'fout' imago aan door zich te laten fotograferen temidden van schaars geklede dames in een bubbelbad van een bordeel. Optredens verzorgt de band in glitterpakken. De band lijkt een gouden toekomst tegemoet te gaan, maar valt door interne strubbelingen in 2000 uit elkaar. Van Rooij duikt op in Suimasen.

7Zuma7 Suimasen

Vreemde eend in de stonerbijt is 35007 uit Eindhoven, dat al sinds 1993 zeer epische, niet van spacerock gespeende loeizware stoner maakt, die welhaast eeuwig doorgrooved en volledig instrumentaal is. De stonerbelofte waarop alle ogen gericht zijn is het in 1999 opgerichte Astrosoniq. Deze band rond Ron Van Herpen (gitaar, zang) en Marcel Van Der Vondervoort (drums) maakt albums die internationaal zeer goed worden ontvangen.

35007 Astrosoniq

 

n
 
v
 
w
 
z
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer