Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

sufi

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

Marokko
Turkije
wereldmuziek

Geschiedenis

Genrebenaming voor de muziek van religieuze gezelschappen in o.a. Egypte, Turkije, Marokko, Soedan en onder Koerden die menen door muziek, dans en gezongen voordracht van de koran dichter bij Allah te komen.
Lees meer...

Geschiedenis van Sufi

Genrebenaming voor de muziek van religieuze gezelschappen in o.a. Egypte, Turkije, Marokko, Soedan en onder Koerden die menen door muziek, dans en gezongen voordracht van de koran dichter bij Allah te komen.

Veel orthodoxen in de islamitische wereld streven ernaar alle vormen van verleiding uit te bannen, omdat dat de wil zou zijn van Allah. Muziek is volgens hen een van die verleidingen. De sufi's staan daar lijnrecht tegenover. Deze gezelschappen in o.a. Egypte, Turkije, Marokko, Soedan en onder Koerden trekken van dorp naar stad om daar hun zikr-ritueel uit te voeren. Op een hypnotiserend ritme danst bedwelmend een melodie-instrument (een fluit, een viool of een getokkelde citer, dat wisselt per land en streek), terwijl een zanger poëzie uit de koran voordraagt. Door deze muziek en dans zal het publiek in extase geraken en zo dichter bij Allah kunnen komen. Zikr staat voor herinnering, en het is dat waar het in het leven om draait: het continu bewust blijven van Allah. Visueel kenmerkend voor het zikr-ritueel zijn de dansers, de zogenaamde dervishes, die in weide witte gewaden rondjes om elkaar en hun as draaien. Zo verbeelden zij de planeten en, tegenwoordig, ook de atomen en protonen, die allemaal in cirkel bewegen voor hun schepper. Opmerkelijk detail is dat de sufis claimen dat hun leer ouder is dan die van de islam. Daaruit komt naar voren dat ook sufism een manier van leven is - een innerlijke reis. Dat maakt de relatie met de islam moeilijk en moeizaam. Sufis worden door moslims weleens aangeduid als een sekte. Daarnaast kan gesteld worden dat het enkel aan de sufis is te danken, dat in streng islamitische streken de Arabische muziek toch is blijven voortbestaan.

Een variant is de Quawwali uit Pakistan. Quawwaligroepen zijn grote gezelschappen die bestaan uit een hoofdzanger, een of twee tweede zangers - die ieder ook het voor quawwali typische, begeleidende instrument het harmonium bespelen -, een percussionist en een restgroep aan mensen die meezingen en ritmisch klappen. De nummers zijn doorgaans tientallen minuten lang, de teksten religieus en devotioneel. Ook hier tracht men de luisteraar dichter bij zijn schepper te brengen. De bekendste Quawwalizanger is wijlen Nusrat Fateh Ali Khan, die middels samenwerking met bekende westerse popsterren de quawwali bij het poppubliek bekend maakte.

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer