Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

tex-mex

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

blues
cajun
country
rock'n'roll
zydeco

Uitgelicht

Bandfoto

Geschiedenis

Genrebenaming voor de mix van conjunto, rock-'n-'roll, blues en country, die in de jaren tachtig ontstaat aan de grens van Mexico en de Amerikaanse staat Texas.
Lees meer...

The Bayou Mosquitos

The Bayou Mosquitos spelen semi-akoestische muziek uit het zuiden van de Verenigde Staten, uit voornamelijk Louisiana en Texas: rhythm & blues, Tex-Mex, cajun, zydeco en country, met naast eigen repertoire songs van Ry Cooder, Fats Domino, Jim Reeves, Hank Williams, Sonny Landreth, Lee Dorsey, Daniel Lanois en Flaco Jimenez. De ... Lees meer...

Belangrijke albums

't Beste Van Twee Werelden van Rowwen Hèze

Geschiedenis van Tex-Mex

Genrebenaming voor de mix van conjunto, rock-'n-'roll, blues en country, die in de jaren tachtig ontstaat aan de grens van Mexico en de Amerikaanse staat Texas.

Eind 19de eeuw bevinden veel Europese immigranten zich in het zuiden van de Amerikaanse staat Texas. Die hebben uit het thuisland (o.a. Duitsland en Polen) o.a. de accordeon met zich meegenomen. Amerikaanse hillbillybands in de uitgaansgelegenheden adopteren het instrument om er hun viool mee te vervangen. Niet alleen heeft de accordeon meer volume (hard nodig in die luidruchtige feestzalen), je kunt er naast melodieën ook baslijnen op spelen. Omdat het zuidelijke deel van Texas ooit deel uitmaakte van Mexico, leeft daar nog veel Mexicaanse cultuur voort. Zo ontstaat een mix van Mexicaanse muziekstijlen als bolero en ranchero met Europese dansstijlen als polka en wals. De teksten handelen over het ruige leven in Texas. Deze muziek gaat conjunto heten. Traditioneel wordt conjunto gespeeld door een kwartet, met 12-snarige gitaar, bas, drums en - zeer kenmerkend - de knoppenaccordeon. Met de tijd komen daar andere, elektrisch versterkte instrumenten bij. Dat heeft tot gevolg dat er ook elementen van rock-'n-'roll, blues en country de conjunto binnensluipen. In de jaren tachtig raken deze vier elementen in een bepaalde balans en wordt er een nieuwe naam aan deze muziek gegeven: tex-mex.

Bands die puur tex-mex spelen zijn in Nederland zeldzaam. Boh Foi Toch, Max Tax Y Sus Banditos en Captain Gumbo laten het genre onderdeel zijn van een breder repertoire, waar ook cajun en zydeco toe behoren. Uitzondering is Rowwen Hèze. In 1989 gaat de Limburgse band zelfs op tournee met tex-mexgigant, accordeonist Flaco Jimenez. In 1998 reist de groep af naar Texas om daar enkele optredens te doen, waarvan de de VPRO-televisie een impressie uitzendt. Opvallend is dat de Texanen erg enthousiast zijn over de Limburgse interpretatie van tex-mexmuziek, die (inmiddels) ook Ierse folk, polka's, rock en feestmuziek bevat. In 2001 ontvangt Rowwen Hèze uit handen van Limburgse Commissaris van de Koningin de Prix d'Asperge 2001 voor promotionele verdiensten voor de regio.

Boh Foi Toch Max Tax Y Sus Banditos Captain Gumbo Rowwen Hèze

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

k
 
s
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer