Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

thrashmetal

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

black metal
deathmetal
doommetal
hardrock
metal

Uitgelicht

Hammerhawk

Geschiedenis

Razendsnelle, technisch gecompliceerde variant op metal, die midden jaren tachtig populair wordt. Recente nieuwe bands in dit genre worden ook wel aangeduid met OK Thrash.
Lees meer...

Hammerhawk

Hammerhawk is een metalband uit Beverwijk. Het geluid ontwikkelt zich van melodieuze metal met Motörheadinvloeden tot thrash metal. Pas in 1990 verschijnt het debuutalbum Welcome Home, We Expected You. Bandleden van Hammerhawk duiken op in bands als Goddess Of Desire, Defender, Gutwrench en The Flying Embryo's. Lees meer...

Geschiedenis van Thrashmetal

Razendsnelle, technisch gecompliceerde variant op metal, die midden jaren tachtig populair wordt. Recente nieuwe bands in dit genre worden ook wel aangeduid met OK Thrash.

Onder invloed van de New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM) en de vroege Amerikaanse speed metal ontwikkelt zich aan de Amerikaanse westkust midden jaren tachtig een nieuw metalgenre. In deze zogenaamde thrash metal gaat het gedachtegoed van de NWOBHM hand in hand met een alsmaar toenemende muzikale perfectie. Moderne digitale apparatuur doet zijn intrede en een nieuwe generatie hongerige muzikanten zorgt ervoor dat thrash metal fris en onbevangen klinkt. Omdat thrash zijn oorsprong heeft in de San Francisco bay area wordt het ook wel bay area thrash genoemd. Thrash metal is agressief, snel en compact en vereist technisch goed onderlegde muzikanten en een gedisciplineerd collectief. Een hoog tempo, strak drumwerk, hakkende gitaarriffs en losbandige, veelal virtuoze gitaarsolo's zijn de voornaamste handelsmerken. Bekendste namen uit de begintijd zijn Forbidden, Death Angel, Exodus en Testament. De grootste thrash band is echter al snel Slayer, een even strak als compromisloos viertal uit LA dat anno 2005 nog steeds tot de absolute top behoort. Met Reign in blood levert de band in 1986 het ultieme thrash album af, een genreplaat die waarschijnlijk nooit meer zal worden overtroffen. De adrenaline verhogende thrash vindt al snel zijn weg naar Europa en tal van bands laten zich erdoor beïnvloeden.

Tot de eerste Nederlandse bands die zich met succes op het genre richten behoren Thanatos en Pestilence. Met een woeste combinatie van thrash en death metal kunnen beide bands begin jaren negentig op de nodige internationale bijval rekenen. Thrash verliest door de jaren heen nauwelijks aan populariteit, wat veelal te danken is aan de hardnekkige houding van de bands en zijn fanatieke aanhangers. Anno 2004 komt de meeste vooraanstaande thrash nog steeds uit de San Francisco bay area, maar in Europa zijn met bands als The Haunted, At the Gates, Kreator en Arch Enemy ijzersterke alternatieven voorhanden. Naast Nederlandse volhouders als Altar, Dead Head, Occult en Thanatos steekt de laatste jaren een lichting frisse, nieuwe bands de kop op waarvan Wicked Mystic en Outburst de voornaamste exponenten zijn. Daarnaast doen gelouterde bands als God Dethroned en Callenish Circle internationaal gezien goede zaken met een weloverwogen mix van thrash en death metal. Beide bands staan onder contract bij het krachtige Metal Blade label en brengen in 2003 plaatwerk uit dat tot het beste van Nederlandse metal bodem ooit behoort.

Thanatos Pestilence Altar Wicked Mystic God Dethroned Dead Head Outburst

 

a
 
j
 
r
 
v
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer