Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ultra

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

avant-garde
experimenteel
indie
new wave

Uitgelicht

Minny Pops in 1979

Geschiedenis

Beweging van Nederlandse bands, begin jaren tachtig, die experimenteren met postpunk en no wave. Geniet internationaal erkenning. De Ultrabeweging, waarvan de pleitbezorgers de Ultra's worden genoemd - een afkorting van Ultramodernen - is een puur Nederlandse stroming.
Lees meer...

Minny Pops

Amsterdamse avant-gardeformatie die door de sleutelrol van Wally van Middendorp de deur opent voor de Nederlandse Ultrabeweging. De muziek is geïnspireerd door onder meer het Amerikaanse duo Suicide, The Normal, Cabaret Voltaire en de samenwerking tussen Brian Eno en leden van het Duitse Cluster. Drastic Measures, Drastic Movement, het debuutalbum ... Lees meer...

Geschiedenis van Ultra

Beweging van Nederlandse bands, begin jaren tachtig, die experimenteren met postpunk en no wave. Geniet internationaal erkenning. De Ultrabeweging, waarvan de pleitbezorgers de Ultra's worden genoemd - een afkorting van Ultramodernen - is een puur Nederlandse stroming.

Ultra deelt met punk en new wave de D.I.Y.-ideologie en anticommerciële houding en is mede beïnvloed door de Amerikaanse no wave. No wave is een samenvoeging van new wave en de titel van de elpee No New York, een onorthodoxe verzamelplaat uit 1978, geproduceerd door Brian Eno met de bands Contortions, Teenage Jesus and the Jerks, Mars en D.N.A. De no wave-groepen spelen muziek waarin alles wat gangbaar is voor popmuziek overboord gaat, met ondansbare ritmes, uit de maat gezongen vocalen, onaardse geluiden en effecten, en onconventioneel instrumentgebruik. Groepen uit de Ultrabeweging koppelen die nieuwe omgang met conventionele instrumenten aan de drumcomputers, zelfgebouwde drumstellen en goedkope, monofone synthesizers (synthesizers die maar een noot tegelijk kunnen laten horen) als de Korg MS20. Ultra steekt op diverse plaatsen in Nederland de kop op, maar heeft zijn basis vooral in Amsterdam. Bands uit de ultrabeweging bevatten niet zelden leden die aan de Amsterdamse Rietveld Academie studeren of hebben gestudeerd. Een van hen is de later beroemde moderne kunstenaar Rob Scholte die vertegenwoordigd is met zijn band The Young Lions.

De hele scene concentreert zich rond Oktopus aan de Keizersgracht 138 in Amsterdam, een jeugdjonk met naast een podium ook faciliteiten als een opnamestudio, een donkere kamer, een zeefdrukkerij en videoapparatuur. Initiatiefnemers zijn Harold Schellinx en Rob Scholte van The Young Lions en Wally van Middendorp van Minny Pops. Van Middendorp is ook de bedenker van de naam Ultra en de slogan ‘experimenteel/elektronisch/avant-garde/audiovisueel/ideologisch’. In zijn boek over de stroming schrijft Schellinx in 2012 dat Ultra vooral een mentaliteit is, ‘waarbij de begrippen ‘vernieuwing’ en ‘onderzoek’ als maatstaf en drijfveer hoog in het vaandel staan’. De stroming bestaat officieel van eind september 1980 tot half april 1981 in de periode dat de Ultra-avonden elke woensdagavond plaatsvinden in Oktopus. Een bloemlezing van de concerten verschijnt op de Ultracassette (1981), met bijdragen van o.a. Suspect, Mekanik Kommando, Plus Instruments, Puber Kristus, Minion, Tox Modell, Fritura Allstars, Home Comfort, Gdansk, Gulf Pressure Ais, The Young Lions en Mick Ness. Het VPRO radioprogramma Radionome draait Ultramuziek. Langstlopende wapenfeit is het alternatieve muziekblad Vinyl, dat als tegenhanger van OOR - dat op dat moment volgens velen teveel de mainstream acts belicht -, door enkele Ultra's wordt opgericht. Het blad besteedt in zijn eerste jaren veel aandacht aan Ultragroepen en bevat in de eerste jaren bij elke nummer een flexidisc met daarop exclusief, nieuw Ultramateriaal en muziek van verwante buitenlandse groepen. Vinyl houdt in 1987 op te bestaan.

Mekanik Kommando Mick Ness

De bekendste band in de Ultrabeweging is de Amsterdamse band Minny Pops. Deze wordt in 1978 opgericht door Wally van Middendorp, die ook als een van de geestelijk vaders van de beweging mag worden beschouwd. Optredens van de band, die vernoemd is naar een ritmebox, kenmerken zich door mechanische monotonie. Zo zien ook de bandleden eruit, ze staan bijna bewegingloos op het podium. De gitaristen spelen niet zozeer gitaar, maar krassen en schuren tegen het ritme in.

Minny Pops

Leden van de groep Suspect brengen onder de naam Schlaflose Nächte in 1983 het album The Angel Will Not Come uit met bijdragen van Einstürzende Neubauten. Het tegendraadse, experimentele geluid en het strenge imago van de Ultrabeweging zijn van grote invloed op andere Nederlandse muzikanten. Deze is duidelijk te herkennen bij Soviet Sex en Nasmak (die een eerste plaat maken met Plus Instruments).

Soviet Sex Nasmak

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

s
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer